fbpx

Hoe werkt de startersaftrek?

Door Dewi | 18 augustus 2020

Als startende ondernemer is het fijn als een vliegende start maakt. De Belastingdienst vindt dit ook en daarom betaal je in de eerste jaren minder belasting door toepassing van de startersaftrek. Dat klinkt goed! Maar hoe werkt dat?

Wat is de startersaftrek?

Naast de zelfstandigenaftrek geldt voor starters nog een extra aftrekpost, namelijk de startersaftrek. Deze vallen beiden onder de ondernemersaftrek. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet mag je de zelfstandigenaftrek verhogen met € 2.123.

Voorwaarden startersaftrek

Je moet aan de onderstaande voorwaarden voldoen om gebruikt te kunnen maken van de startersaftrek.

Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek
Wanneer je door de Belastingdienst wordt aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting en je voldoet aan het urencriterium kun je aanspraak maken op deze aftrekpost.

Je bent nog niet langer dan vijf jaar ondernemer
In de voorgaande jaren was je minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Je hebt de startersaftrek niet vaker dan twee keer toegepast
De startersaftrek mag je maximaal drie keer toepassen in de eerste vijf jaar van de onderneming.

Hoe werkt het?

Zoals gezegd is de startersaftrek een extra aftrekpost voor startende ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap. In de eerste vijf jaar mag je tot drie keer toe de zelfstandigenaftrek verhogen met € 2.123. In totaal kun je dus maar liefst € 9.153 aftrekken. Dat is toch een mooi steuntje in de rug!

Je past de regeling toe bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Hierbij moet je altijd aangeven wat je inkomen is geweest. Door het toepassen van de zelfstandigenaftrek en het hierbij optellen van de startersaftrek verlaag je de winst (inkomen) en hoef je minder belasting te betalen.

Arbeidsongeschikt of zwanger

De startersaftrek mag je ook gebruiken wanneer er sprake is van arbeidsongeschiktheid of bij een zwangerschap. Er gelden wel iets andere voorwaarden.

Arbeidsongeschikt en startende ondernemer
Vanuit arbeidsongeschiktheid kun je een onderneming starten. Er geldt dan een aangepast urencriterium waardoor je maar 800 uur aan je bedrijf hoeft te besteden in plaats van 1.225 uur. Ook heb je recht op een verhoogde startersaftrek. In het eerste jaar krijg je € 12.000, in het tweede jaar € 8.000 en in het derde jaar € 4.000.

Zwanger en startende ondernemer
Ben je zwanger en een startende ondernemer? Dan mag je de uren tijdens je zwangerschapsverlof laten doortellen. Zo kun je er alsnog voor zorgen dat je aan het urencriterium voldoet en gebruik kunt maken van de startersaftrek.

Kortom

Als startende ondernemer is dit een mooie extra aftrekpost boven op de zelfstandigenaftrek. Kun je hier aanspraak op maken? Zeker doen! Je betaalt echt een stuk minder belasting.


Meer lezen?

  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram