fbpx

Hoe werkt de zelfstandigenaftrek?

Door Dewi | 18 augustus 2020

Ben je (startende) ondernemer met een eenmanszaak of vof? In veel gevallen kun je gebruik maken van allerlei aftrekposten, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Het fijne hiervan is dat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Hoe de zelfstandigenaftrek werkt? Dat lees je hier!

Wat is de zelfstandigenaftrek?

Dit is een regeling waarbij je een bedrag van je winst mag aftrekken. Dit zorgt ervoor dat je belastbaar inkomen lager wordt waardoor je minder belasting hoeft te betalen. De Belastingdienst stelt wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek.

Voorwaarden zelfstandigenaftrek

Je moet aan de onderstaande voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek.

Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting
De Belastingdienst ziet jou als een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Met de OndernemersCheck kun je makkelijk controleren of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Je voldoet aan het urencriterium
Per kalenderjaar besteed je minimaal 1.225 uren aan je bedrijf én je moet meer tijd aan je bedrijf besteden dan aan andere werkzaamheden. Als je in één van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer was, hoef je niet aan de tweede voorwaarde te voldoen. Als startende ondernemer heb je dus alleen het minimum aantal uren wat je moet halen.

Je hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt
Aan het begin van het jaar had je de AOW-leeftijd nog niet bereikt. Had je die in het begin van het jaar al wel bereikt? Dan bedraagt de zelfstandigenaftrek de helft van het reguliere bedrag.

Hoe werkt het?

Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan mag je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Maar hoe gaat dit in zijn werk?

De komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek helaas in een rap tempo verlaagd tot € 1.200 in 2030. Voor 2023 is het bedrag vastgesteld op maximaal € 5.030 (2022: maximaal € 6.310) wat aftrekbaar is van je winst. Het kabinet wil versneld afbouwen waarbij de zelfstandigenaftrek al in 2026 wordt teruggebracht tot € 1.200 en in 2027 verder wordt verlaagd naar € 900.

In het begin van het jaar de AOW-leeftijd bereikt? Dan mag je maar € 2.515 aftrekken.

Je past de regeling toe bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Hierbij moet je altijd aangeven wat je inkomen is geweest. Door het toepassen van de zelfstandigenaftrek verlaag je de belastbare winst (inkomen) en hoef je minder belasting te betalen.

Winst is lager dan € 5.030

Wat te doen als de wist lager is dan € 5.030? Stel je hebt € 3.560 aan winst behaald, dan is de zelfstandigenaftrek ook € 3.560. De rest kan over de volgende 9 jaar verrekend, mits je voldoende winst hebt behaald.

Heb je ook recht op de startersaftrek? Dan mag je wél de volledige € 5.030 aftrekken.

Kortom

Heb je hier recht op? Dan is het zonde om de aftrekpost niet te gebruiken!


Meer lezen?

  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram