fbpx

Het urencriterium: hoe zit dat eigenlijk?

Door Dewi | 18 augustus 2020

Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor bepaalde belastingvoordelen als je aan het urencriterium voldoet. Wat houdt het urencriterium precies in? En wat telt wel en juist niet mee?

Om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren heeft de Nederlandse overheid wat regelingen in het leven geroepen voor zzp’ers en kleine ondernemers (vof) die belastingvoordeel opleveren. Denk aan de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. De Belastingdienst wil voorkomen dat mensen misbruik maken van de regeling en daarom hebben ze het urencriterium ingevoerd.

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium bestaat uit twee voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor fiscale aftrekposten.

  • Minimaal 1.225 uur
    Per kalenderjaar besteed je minimaal 1.225 uur aan je onderneming(en). Deze harde grens geldt ook als je halverwege (of ander moment) in het jaar start. Dit kan niet naar rato worden verrekend.
  • Minimaal 50% van je werk
    Je besteedt meer tijd aan je bedrijf dan aan ander werk. Werk je ook nog in loondienst? Dan moet je dus minimaal de helft van je werkzame tijd aan je bedrijf besteden.
    Let op: Was je in een van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer? Dan word je gezien als startende ondernemer en hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Wanneer geldt een verlaagd urencriterium?

In een aantal gevallen geldt een verlaagd urencriterium waarbij je dus minder uren aan je bedrijf hoeft te besteden dan 1.225 uur.

  • Arbeidsongeschiktheid
    Als je vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering een onderneming start, hoef je maar 800 uur aan je bedrijf te besteden.
  • Zwangerschap
    Als je door zwangerschapsverlof voor en na je bevalling niet (volledig) werkt, mag je over een periode van 16 weken de gemiste uren toch meetellen als gewerkte uren. Hiervoor wordt gekeken naar het aantal uren dat je dat normaal zou hebben gewerkt.

Welke uren tellen mee?

De Belastingdienst zegt dat alle uren die je aan je bedrijf besteedt meetellen voor het urencriterium. Dit geldt voor zowel directe als indirecte uren. Directe uren zijn de uren die je aan de klant factureert en waarmee je omzet behaalt. Bij indirecte uren kun je denken aan tijd die je steekt in de voorbereiding voor een opdracht, woon-werkverkeer, de administratie, website onderhouden, netwerken of het volgen van cursussen. Het gaat bij indirecte uren dus om werkzaamheden die niet gelijk omzet genereren maar wel belangrijk zijn voor je bedrijf.

Welke uren mag je niet meetellen?

Niet alle uren kun je opschrijven. Het gaat wel om uren die je echt hebt gewerkt. Dus sta je stand-by om je telefoon op te nemen? Dan tellen deze uren niet mee. Tenzij je dit in opdracht van de klant doet en tijdens het wachten je tijd vult met andere werk. Ook als je ziek of op vakantie bent kun je deze uren niet meetellen.

Uren bijhouden

Dat je de uren netjes maakt voor je bedrijf is niet genoeg. Je moet deze uren ook kunnen aantonen wanneer de Belastingdienst hierom vraagt. Het bijhouden van een urenregistratie is dus erg belangrijk! Hierin houd je elke werkdag bij hoeveel uur je aan welke bedrijfsactiviteit hebt besteed. Advies is om deze uren waar mogelijk te onderbouwen met data. Overzicht van de gereden kilometers, e-mails, facturen met urenvermelding, bonnetjes etc.

Je kunt je uren bijhouden in een Excel bestand of met behulp van een app. Zo behoud je makkelijk het overzicht.

Urencriterium niet gehaald?

Als je het urencriterium niet haalt mag je geen gebruik maken van bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Pas je deze aftrekposten alsnog toe bij je aangifte inkomstenbelasting? Bij een controle van de Belastingdienst worden de toegepaste voordelen teruggedraaid én krijg je een fikse boete.


Meer lezen?

    Alle blogs
    Ondernemingsweg 2C
    2404 HN 
    Alphen aan den Rijn

    Onze kantoren

    Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram