fbpx

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Door Dewi | 18 augustus 2020

Niet elke ondernemer wordt gezien als ondernemer voor inkomstenbelasting. Deze beslissing wordt gemaakt door de Belastingdienst aan de hand van een aantal criteria.

Als je onderdeel uitmaakt van het economisch verkeer en verwacht winst te gaan maken met je bedrijf ben je waarschijnlijk ondernemer voor de inkomstenbelasting. Wanneer de activiteiten in hobby- of familiesfeer plaatsvinden, telt dat niet mee.

Hoe kom je erachter of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting?

De Belastingdienst bepaald of je wordt aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting door de bepalen onder welke drie opties jouw inkomsten vallen.

 • Winst uit je onderneming
 • Inkomen uit loondienst
 • Inkomen uit overige werkzaamheden

De beoordeling doet de Belastingdienst door naar onder meer de onderstaande zaken te kijken:

Maak je winst en zo ja: hoeveel?
Bij weinig winst of het lijden van structureel verlies ziet de Belastingdienst je niet als ondernemer.

Hoe zelfstandig is je onderneming?
Beslis jij zelf hoe je jouw bedrijf inricht en de werkzaamheden uitvoert? Dan word je sneller gezien als ondernemer.

Beschik je over genoeg kapitaal?
Het beschikken over kapitaal is belangrijk om te kunnen investeren in bijvoorbeeld machines, inhuur van personeel, reclame en verzekeringen. Ook moet je voor continuïteit kunnen zorgen als je ondernemer wat minder loopt.

Steek je genoeg tijd in je bedrijf?
Je moet voldoende tijd aan je bedrijf besteden waarbij de activiteiten ook rendement opleveren. Levert het geen rendement op? Dan ziet de Belastingdienst het als een hobby en val je in een andere categorie van de inkomstenbelasting.

Hoeveel opdrachtgevers heb je?
Om bedrijfsrisico’s te verminderen moet je ernaar streven om meerdere opdrachtgevers te hebben. Hierdoor neemt ook je onafhankelijkheid en zelfstandigheid toe.

Maak je reclame voor je bedrijf?
Als ondernemer moet je off- en online laten zien dat je bedrijf bestaat. Dit kan door het hebben van een eigen website of logo, eigen briefpapier of door het maken van reclame.

Is er sprake van ondernemersrisico?
Is er een kans dat opdrachtgevers niet betalen voor geleverde producten of diensten? En ben je afhankelijk van de vraag en aanbod van hetgeen wat je levert? Dan loop je ondernemersrisico en word je als ondernemer gezien.

Ben je aansprakelijk voor de schulden van je onderneming?
Heb je als ondernemer een eenmanszaak, vof of maatschap? Dan ben je hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Zeker weten?

Wil je vaststellen of jouw werkzaamheden passen in de voorwaarden om als ondernemer voor de inkomstenbelasting te worden gezien? Dan kun je de Ondernemerscheck doen. Na het beantwoorden van de vragen krijg je van de Belastingdienst een advies over je status als ondernemer.

Belastingvoordeel

Word je aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kun je mogelijk gebruik maken van een bepaalde aftrekposten voor ondernemers. Je moet dan vaak wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.


Meer lezen?

  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram