fbpx

Ondernemersaftrek

Door Dewi | 18 augustus 2020

Het is een term die je misschien al eens voorbij hebt horen komen. De ondernemersaftrek is een eigenlijk een overkoepelende term waaronder verschillende aftrekposten vallen. Hierdoor kun je als ondernemer je winst verlagen waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Klinkt goed toch! We zetten daarom alle aftrekposten voor je op een rij.

De aftrekposten

De ondernemersaftrek bestaat uit een aantal verschillende aftrekposten.

Zelfstandigenaftrek
Voor zelfstandig ondernemers is dit een belangrijke aftrekpost. De hoogte van de zelfstandigenaftrek is afhankelijk van de hoogte van de winst en kan oplopen tot € 7.030. Tot 2028 wordt het maximale bedrag wel afgebouwd tot € 5.000.

Startersaftrek
Startende ondernemers kunnen met de startersaftrek een verhoging van de zelfstandigenaftrek krijgen. In de eerste vijf jaar kan ik dit maximaal drie keer worden toegepast. De aftrek bedraagt € 2.123.

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)
Verricht je speur- en ontwikkelingswerk voor je bedrijf en voldoe je hiermee aan de voorwaarden van de Belastingdienst? Dan mag je gebruik maken van deze aftrekpost en WBSO aanvragen via RVO.nl.

Meewerkaftrek
Als je fiscale partner meewerkt in je bedrijf kun je in aanmerking komen voor de meewerkaftrek. Hoe hoog de aftrek is hangt af van de winst van je bedrijf en het aantal uren dat je fiscale partner in je bedrijf werkt. Dit moet minsten 525 uur zijn zonder vergoeding of de vergoeding mag niet hoger zijn dan € 5.000.

Stakingsaftrek
Ga je stoppen met je bedrijf of ga je het verkopen? Dan moet je hier belasting over betalen. Met de stakingsaftrek kun je de stakingswinst verlagen met een maximum van € 3.630. Advies inwinnen over het gebruikt van deze regeling is wel aan te raden aangezien de berekening ingewikkeld is.

Wanneer mag je gebruik maken van de ondernemersaftrek?

De Belastingdienst hanteert een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om te kunnen profiteren van de bovengenoemde aftrekposten.

Maak er gebruik van!

Als je gebruik maakt van de voor jou relevante aftrekposten zorg je ervoor dat je winst wordt verlaagd, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Deze regelingen kun je toepassen bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.


Meer lezen?

  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram