fbpx

5 belastingvoordelen voor starters

Door Dewi | 29 januari 2021

Een bedrijf starten vraagt de nodige investering in tijd, energie en geld. Zeker het stukje financiën blijft minder leuk als er belasting betaald moet worden. Gelukkig kun je als startende ondernemer gebruik maken van een aantal regelingen die je fiscaal voordeel opleveren. Fijn toch?

1. Zelfstandigen- en startersaftrek

Met de zelfstandigenaftrek verlaag je het belastbaar inkomen waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Om gebruik te maken van deze regeling moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming hebt besteed. In 2020 is de aftrek € 7.030 en wordt tot 2028 langzaam afgebouwd tot € 5.000.

De startersaftrek is bedoeld om het starten van een eigen bedrijf te stimuleren. Deze extra aftrekpost komt boven op de zelfstandigenaftrek. Je mag deze in de eerste vijf jaar maximaal drie keer toepassen waarmee je de zelfstandigenaftrek verhoogt met € 2.123.

2. MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost op je winst en is voor alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming. Je hoeft hiervoor niet aan het eerdergenoemde urencriterium te voldoen.

Deze regeling komt bovenop de zelfstandigen- en startersaftrek. In 2020 is deze vrijstelling 14% van de winst, nadat je deze hebt verminderd met de ondernemersaftrek. De zelfstandigen- en startersaftrek vallen beiden onder de ondernemersaftrek.

3. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Schaf je bedrijfsmiddelen aan voor je bedrijf? Dan kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsaftrek als dat per jaar meer dan € 2.400 en minder dan € 58.238 is. Je hebt dan recht op een extra aftrekpost van maximaal 28% van het geïnvesteerde bedrag. Denk aan de aanschaf van een laptop, telefoon of kantoormeubelen. Auto’s vallen hier niet onder. De investering moet per aankoop (samen op de factuur) wel minimaal € 450 (ex btw) zijn en het de producten moeten langer dan één jaar mee te gaan. Dus als je voor meer dan € 450 euro aan koffiekopjes of pennen koopt voor je onderneming telt dit niet mee voor de KIA.

4. Middelingsverzoek

Als je de eerste jaren wisselende inkomsten hebt als startende ondernemer kun je een middelingsverzoek indienen. Over drie aaneengesloten jaren berekent de Belastingdienst de verschuldigde belasting over je gemiddelde inkomen. Dit kan mogelijk een belastingvoordeel opleveren als het verschil meer dan € 545 is. Om gebruik te maken van middeling moeten alle eerdere aanslagen van de voorgaande jaren definitief zijn.

5. Vooraf gemaakte kosten

Alle kosten die je uit zakelijk oogpunt maakt voor je bedrijf zijn volledig of gedeeltelijk aftrekbaar. Denk hierbij ook aan kosten die je hebt gemaakt voorafgaand aan de opstart van je onderneming. Zorg ervoor dat je offertes en facturen goed bewaart zodat je de kosten ook daadwerkelijk kunt aftrekken. Als ondernemer moet je de kosten die je maakt wel kunnen verantwoorden in een overzichtelijke administratie.

Geen voordelen missen?

Wil jij ervoor zorgen dat je geen fiscale voordelen mist en de aangiftes optimaal benut? We helpen je hier graag bij! Als boekhouder zorgen wij ervoor dat alles voordeel regels worden toegepast waar jij recht op hebt. Heerlijk dat je daar geen omkijken naar hebt toch? Voor meer informatie over hoe wij je hierbij kunnen ondersteunen kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.


Meer lezen?

  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram