fbpx

10 handige tips voor de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

Door Dewi | 18 maart 2021

Het is weer zo ver! Het is weer 1 maart geweest, dus tijd voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Voor veel ondernemers een vervelende klus waar je helaas niet onderuit komt. Aangezien het wel belangrijk is, geven wij je 10 tips om de aangifte inkomstenbelasting wat makkelijker te maken. Ook vind je tips waardoor je mogelijk wat geld kunt besparen. Doe er je voordeel mee!

1. Samen met je fiscaal partner aangifte doen
Heb je een fiscaal partner? Dan kun je ervoor kiezen om samen aangifte te doen. Dit is uiteraard niet verplicht, maar kan heel handig zijn. Je doet dan in één keer de aangifte voor jullie beiden en kunt gebruik maken van het zogenaamde verdeelscherm van de Belastingdienst. Dit houdt in dat je kunt schuiven met bepaalde onderdelen, zoals een hypotheek. Het aangifteprogramma rekent alles door en bekijkt bij wie bepaalde onderdelen het beste kunnen worden ondergebracht om zo de minste belasting te betalen.

Wanneer je de aangifte bij GoedOpOrde.nl uitbesteedt nemen wij dit uiteraard automatisch voor je mee. ?

2. Maak gebruik van aftrekposten
Heb je een fiscaal partner? Dan kun je ervoor kiezen om samen aangifte te doen. Dit is uiteraard niet verplicht, maar kan heel handig zijn. Je doet dan in één keer de aangifte voor jullie beiden en kunt gebruik maken van het zogenaamde verdeelscherm van de Belastingdienst. Dit houdt in dat je kunt schuiven met bepaalde onderdelen, zoals een hypotheek. Het aangifteprogramma rekent alles door en bekijkt bij wie bepaalde onderdelen het beste kunnen worden ondergebracht om zo de minste belasting te betalen.

Zelfstandigenaftrek
Als je aan het urencriterium voldoet en nog onder de AOW-leeftijd bent is dit veruit de meest aantrekkelijke regeling voor jou als een eenmanszaak of vof hebt. Je kunt hiermee maximaal € 7.030 aftrekken van je belastbare winst wat een behoorlijk bedrag aan te betalen belasting kan schelen.

Startersaftrek
Ben jij een startende ondernemer? Dan zou het zomaar kunnen dat je gebruik kunt maken van de startersaftrek als je aan alle voorwaarden voldoet. Met het toepassen van deze regeling kun je nog eens € 2.123 extra aftrekken. Een mooie bonus boven op de zelfstandigenaftrek!

Er is een versoepeling van het urencriterium voor de periode van 1 maart tot 1 oktober 2020 in verband met de coronacrisis. In deze periode mag je ervan uit gaan dat je ten minste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteedt, ook al was het werkelijke aantal uren minder.

MKB-winstvrijstelling
De winst die je overhoudt na aftrek van der ondernemersaftrek mag je gebruiken voor de MKB-winstvrijstelling. Deze regeling is een vrijstelling van 14% van je winst waarmee je de fiscale winst verlaagt (of fiscale verlies bij het draaien van verlies). Het voordeel van deze regeling is dat alle ondernemers hier gebruik van kunnen maken en je niet aan de voorwaarde van het urencriterium hoeft te voldoen.

3. Houdt rekening met de Zvw
In loondienst wordt automatisch de bijdrage voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) ingehouden. Als ondernemer krijg je hiervoor een aparte aanslag. In 2020 betaal je 5,45% over de belastbare winst met een maximum van € 57.232. Het bedrag kan dus oplopen tot € 3.119. Zorg altijd dat je hier geld voor opzij zet!

4. Investeringen aftrekken
Het levert je mogelijk een belastingvoordeel op als je het afgelopen jaar meer dan € 450 euro hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Onder bepaalde voorwaarden kun je in aanmerking komen voor de investeringsaftrek. We kennen drie soorten:

  • Kleinschaligheidsinvestering (KIA)
    Om gebruik te kunnen maken van deze regeling moet je het afgelopen jaar een bedrag tussen de € 2.401 en € 323.544 hebben geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen voor je bedrijf. Je kunt maximaal 28% van het investeringsbedrag aftrekken. Voorwaarde is wel dat per bedrijfsmiddel minimaal € 450 (ex btw) is geïnvesteerd.
  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
    Je kunt 45% aftrekken als je voor meer dan € 2.500 aan energiebesparende middelen hebt geïnvesteerd.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
    Afhankelijk van de categorie mag je tussen de 13,5% en 36% aftrekken als je in één jaar meer dan € 2.500 aan milieu-investeringen hebt gedaan.

5. Privé uitgaven met een zakelijk karakter
Het komt regelmatig voor dat je privé uitgaven hebt gedaan die voor een deel ook zakelijk zijn. Zeker als je het afgelopen jaar meer hebt thuisgewerkt, kunnen kosten voor bijvoorbeeld je internet en mobiele telefoon een meer zakelijke kostenpost zijn geworden. Het zakelijke deel van deze kosten kun je opvoeren in je belastingaangifte.

6. Middeling van inkomen
Is je inkomen de afgelopen jaren sterk wisselend geweest? Dan is het de moeite waard om te onderzoeken of middeling wat oplevert voor jou. Middeling houdt in dat je inkomen van maximaal 3 jaar gelijkmatig over deze jaren wordt verdeeld. In sommige gevallen kan middeling ervoor zorgen dat je minder belasting betaalt. Je kunt bij de Belastingdienst een verzoek tot middeling aanvragen.

Doe een berekening op deze website om te zien of middeling van je inkomen fiscaal voordelig is voor jou. Bij een gunstige uitkomst kun je deze berekening ook meesturen naar de Belastingdienst.

7. Pensioenvoorziening en AOV
Wanneer je in loondienst bent heb je wat meer zekerheden dan wanneer je zelfstandig ondernemer bent. Je bouwt niet standaard pensioen op en hiervoor is het verstandig zelf iets regelen. Afhankelijk van hoe je pensioen opbouwt, kan het je in sommige gevallen een fiscaal voordeel opleveren. Je kunt het zogenaamde ‘pensioengat’ en je ‘jaarruimte’ opvullen. Ook ben je als ondernemer niet automatisch verzekerd voor als je arbeidsongeschikt raakt. Als je hiervoor een AOV-verzekering hebt afgesloten, kun je in bijna alle gevallen de premie van deze verzekering (deels) aftrekken in het privé gedeelte van je aangifte.

Let op: het broodfonds is niet fiscaal aftrekbaar, omdat het om een particulier initiatief gaat.

8. Coronaregelingen niet vergeten
Veel ondernemers hebben het afgelopen jaar gebruik gemaakt van verschillende coronaregelingen zoals de TOZO, TVL of de TOGS. Als jij hier gebruik van hebt gemaakt, moet je deze niet vergeten mee te nemen in je aangifte inkomstenbelasting. Voor de TOGS en TVL onder ‘vrijgestelde winstbestanddelen’ en ‘buitengewone baten en lasten’ zodat je hierover geen belasting hoeft te betalen. De TOZO is vooraf ingevuld en telt mee voor je inkomen. Check goed het bedrag zodat ook de te betalen belasting klopt.

9. Maak gebruik van de uitstelregeling
Normaal gesproken moet de aangifte inkomstenbelasting vóór 1 mei bij de Belastingdienst zijn ingediend. Vanwege storingen in de eerste week van maart is de deadline opgeschoven naar 8 mei. Zit je krap in je tijd? Zorg er dan voor dat je op tijd uitstel aanvraagt. Doe dit niet te veel jaren achter elkaar, want dan loop je het risico dat de Belastingdienst je aanvraag niet goedkeurt. Als je boekhouder of accountant hebt, geldt dit risico niet. Zij kunnen gebruik maken van een specifieke uitstelregeling. Dit moet wel actief worden aangevraagd, dus check dit altijd bij je contactpersoon of dit is geregeld.

Tip! Zijn de belastingbedragen elk jaar een schok? Vraag dan een voorlopige aanslag aan zodat je gespreid kunt betalen. Dit kan voor de inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage.

10. Vraag om hulp!
Het is absoluut geen schande als je er zelf niet uit komt. Vraag op tijd om hulp! Het is goed om je te beseffen dat voor veel boekhouders, administratiekantoren en accountants het een van de meest hectische periodes in het jaar is. Mocht je een kantoor benaderen in deze periode moet je er rekening mee houden dat er uitstel zal worden aangevraagd om de aangifte netjes en volledig in te kunnen dienen. Bij GoedOpOrde.nl is de aangifte inkomstenbelasting standaard in onze dienstverlening inbegrepen. Benieuwd of onze manier van werken bij jou past? We maken graag kennis tijdens een vrijblijvend (online) gesprek!

Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram