fbpx

Wat te doen met grote contante betalingen?

Door Dewi | 7 september 2020

In deze tijd is de geldstroom vooral digitaal, maar er is natuurlijk nog genoeg contant geld in omloop. Heb jij als ondernemer wel eens te maken met grote bedragen die contant afgerekend worden? En is deze contante betaling € 10.000 euro of meer? Let dan goed op!

Wanneer je grote contante betalingen ontvangt, loop je meer risico dat deze klanten geld witwassen of terrorisme financieren. Wordt er € 10.000 euro of meer contant afgerekend? Dan ben je als ondernemer verplicht hier een melding van te maken bij de Financial intelligence Unit Nederland. Dit staat vastgelegd in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Doe je dit niet? Dan kan dat veel geld kosten.

Cliëntonderzoek

Als je zaken doet waar contante transacties bij komen kijken van € 10.000 euro of meer, moet je weten wie je handelspartner is. Je bent dan verplicht om een cliëntonderzoek te doen. Dit houdt in dat je de identiteit van je handelspartner moet verifiëren voordat de transactie plaatsvindt. Handel je met een B.V.? Dan moet je uit zien te vinden wie de persoon achter de organisatie is en deze identificeren.

Melding maken

Als je na het cliëntonderzoek denkt dat er sprake kan zijn van witwassen of terrorismefinanciering, moet je aan de bel trekken. Je bevindingen meld je bij het FIU. In sommige gevallen ben je zelfs verplicht om een melding te maken. Dit is een zogeheten MOT-melding (Melding Ongebruikelijke Transacties). Deze moet je doen als:

  • Je voertuigen, schepen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, edele metalen, sieraden of juwelen verkoopt voor € 20.000 euro of meer, en
  • het bedrag wordt contant betaald.

Wellicht ten overvloede, maar de melding bij het FIU is anoniem en deel je niet met je handelspartner.

Smurfen

En nee, dan bedoelen we niet de schattige blauwe figuurtjes. Als je handelspartner je vraagt om de transactie op te splitsen zodat de deeltransacties individueel onder de € 10.000 euro blijven, noem je dit ‘smurfen’. Diegene probeert dan mogelijk onder de Wwft uit te komen. Je hebt in dit geval zeker reden om aan witwassen te denken, en dus om een melding te maken.

Niet melden kan je duur komen te staan

Heb je geen melding gemaakt terwijl je dit wel had moeten doen? Dan overtreed je de Wwft en maak je je schuldig aan een economisch delict. FIU-Nederland kan dit verder gaan onderzoeken wat kan resulteren in het rapporteren van een meldverzuim. De boetes hiervoor zijn niet mis! In het geval van de autobranche zijn er autohandelaren gepakt die contante betalingen accepteerden van € 35.000 euro of meer. Deze bedrijven kregen een boete tussen de € 20.000 en € 30.000 euro! Ze hadden geen of een onjuiste melding gedaan en ook het cliëntonderzoek was achterwege gelaten. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Zorg dat je bewijs hebt!

Heb je een transactie gemeld? Bewaar dan de stukken die aantonen dat je de transactie hebt gemeld. Bewaar de melding én de ontvangstbevestiging. Zorg er ook voor dat je altijd het cliëntonderzoek vastlegt en bewaart. Ook als je geen melding hebt gemaakt.

Opletten dus...

Kom jij in aanraking met contante betalingen van € 10.000 of meer? Zorg dan dat je een cliëntonderzoek doet en bij twijfel melding maakt het FIU om boetes te voorkomen. Val jij als bedrijf onder MOT-meldingsplicht? Wees dan extra alert bij contante betalingen van € 10.000 of meer en zorg dat je absoluut onderzoek doet en melding maakt als de bedragen boven de € 20.000 contant worden afgerekend.

Sparren of advies inwinnen kan altijd. Neem vrijblijvend contact op met ons en we helpen je graag verder.


Meer weten?

Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram