fbpx

Wat je als minderjarige ondernemer moet weten

Door Dewi | 27 oktober 2020

Het begon allemaal onschuldig met wat potjes FIFA spelen op de PS4, maar inmiddels is het gamen uit de hand gelopen en kun je spreken van een carrière in de game industrie. Geld verdienen met gamen als tiener klinkt goed! Het wordt allemaal zo serieus dat een bedrijf te starten voor de hand ligt. Mag je als minderjarige zomaar een bedrijf starten? Wij vertellen je er alles over!

Tieners met een eigen YouTube-kanaal, een game carrière of andere innovatieve bedrijven. Je ziet steeds meer ambitieuze tieners die ondernemer zijn. In 2019 schreven maar liefst 6.572 jongeren zich in bij de Kamer van Koophandel. Het is dus zeker mogelijk om als tiener te gaan ondernemen. Maar je krijgt wel te maken met extra regels.

Wetgeving

In de wet staat dat een minderjarige alleen rechtshandelingen mag verrichten als zijn/haar wettelijke vertegenwoordiger daar toestemming voor geeft. Meestal zijn dit de ouders of een voogd. Hierbij kun je denken aan het aangaan van een lening, kopen van een auto, afsluiten van een (mobiel) abonnement of het inschrijven van een bedrijf bij de KvK.

Minder risico
Deze wet is er om jongeren tegen zichzelf te beschermen. Het kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten als je als 15-jarige een ondoordachte actie onderneemt. Als ouder of voogd draai je dat geval voor de gevolgen op. Lukt het een minderjarige toch om zonder toestemming bijvoorbeeld een lening af te sluiten? Dan kan deze tot 3 jaar na ontdekking door de ouder of voogd ongedaan worden gemaakt.

Handelingsonbekwaam
Kort gezegd ben je als minderjarige handelingsonbekwaam en mag je alleen beslissingen nemen die passen bij je leeftijd. Denk aan het kopen van een snack in de supermarkt. Het runnen van een eigen bedrijf hoort hier niet bij.

Hoe kun je dan toch een bedrijf starten?

Elk bedrijf moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Daarvoor is toestemming nodig van de ouders of voogd.

Ondernemen onder de 16 jaar is nog wel een gedoe. Je hebt voor elke zakelijke of juridische handeling toestemming nodig van ouders of voogd.

Ben je 16 of 17 jaar? Dan is er wel een mogelijkheid om niet voor alles steeds toestemming te vragen. Je kunt hiervoor handlichting aanvragen.

Handlichting

Door het verkrijgen van handlichting krijg je als minderjarige ondernemer meer ruimte om beslissingen te nemen en zaken te regelen voor je bedrijf. Dit kan vanaf 16 jaar aangevraagd worden bij de kantonrechter met toestemming van ouders of voogd.

Als de handlichting wordt toegekend mag je in principe alles wat een 18-jarige ondernemer ook mag doen. Als ouders of voogd kun je ervoor kiezen om beperkingen te laten opnemen in het handelen. Bijvoorbeeld een maximaal bedrag voor leningen of aanschaf van goederen/diensten boven een bepaald bedrag.

Tot 18 jaar zijn er in ieder geval beperkingen die blijven gelden. Zo mag er geen grond worden gekocht, bedrijfspand worden aangeschaft, gehandeld worden in aandelen of een hypotheek worden afgesloten.

De kosten voor het aanvragen van handlichting liggen tussen de € 1.000 en € 1.500 en zijn aftrekbaar in het eerste jaar.

Als ouders moet je met een aantal zaken rekening houden wanneer je kind gaat ondernemen.

Leerplicht
Maak goede afspraken met het kind en de school mocht het bedrijf impact hebben op de aanwezigheid op school.

Verantwoordelijkheid
Als ouder of voogd draag je de verantwoordelijkheid voor het handelen van je kind. Ook op financieel vlak. Goede communicatie met je kind en het benoemen van de risico’s is belangrijk. Deze verantwoordelijkheid verandert wel (gedeeltelijk) als er sprake is van handlichting.

Belastingdienst
Maakt je kind winst met zijn/haar onderneming? Dan ziet de Belastingdienst je kind als ondernemer voor de inkomstenbelasting en moet over de winst betaald worden. Hiervoor moet voor het kind een aangifte inkomstenbelasting worden gedaan en volgt er een aanslag voor de Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Dit heeft ook effect op de aangifte die je als ouders doet. Via Box 3 word je namelijk belasting voor het vermogen van je kind.

Kinderbijslag en studiefinanciering
De bijverdiensten van je kind hebben tegenwoordig geen invloed meer op de hoogte van de kinderbijslag.

Voor de studiefinanciering moet je alleen opletten als je kind een mbo-opleiding volgt. Hier geldt een maximale bijverdiengrens van € 15.00,05 voor 2020. 

Mogelijkheden

Er zijn dus mogelijkheden om als minderjarige een eigen bedrijf te hebben alleen kent het enige beperkingen afhankelijk van de leeftijd. Voor ouders is het ook niet geheel vrijblijvend en zonder risico’s. Daarom is een goede samenwerking tussen de ondernemer en de ouders of voogd erg belangrijk. Met of zonder handlichting.

Hulp nodig?

Je wilt als minderjarige ondernemer én als ouder niet voor verrassingen komen te staan. Laat je daarom altijd goed adviseren. Wij helpen je hier graag bij om te zorgen dat de financiële kant goed geregeld is en je je proactief advies krijgt. Benieuwd naar hoe wij je kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


Meer lezen?

Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram