Je bent zeker niet de enige zzp’er die naast het hebben van een eigen bedrijf ook nog in loondienst is. Misschien kun je niet volledig leven van je bedrijf of je vindt het risico te groot. Op zich prima om dit naast elkaar te doen. Maar wat als je hierdoor niet aan je urencriterium komt voor de ondernemersaftrek?
Criterium ondernemersaftrek
Als je naast ondernemer ook nog een baan hebt kan dit invloed hebben op de ondernemersaftrek. Specifiek moet je aandacht besteden aan de zelfstandigenaftrek. Om aanspraak te maken op een ondernemersaftrek moet je minimaal 1.225 uur voor je bedrijf hebben gewerkt per kalenderjaar. Je mag in principe alle uren meetellen om aan de 1.225 uur te komen. Denk aan voorbereidingstijd, klantencontact en de administratie. Het is belangrijk dat je deze uren goed bijhoudt en vastlegt, bijvoorbeeld in een Excel bestand of een andere vorm van urenadministratie. De uren die je voor een baas werkt tellen niet mee. Naast het minimumaantal uren moet je ook meer dan 50% van je tijd aan bedrijf besteden. Wanneer je in de startfase zit, dus de eerste vijf jaar, geldt dit laatste criterium niet.
Loondienst vs. Ondernemer
Zoals gezegd mag je de uren in loondienst in principe niet meetellen voor het urencriterium bij de zelfstandigenaftrek. Dit heeft te maken met de gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer bij loondienst wat haaks staat op de criteria voor zelfstandigheid. In de realiteit is dit niet zo zwart-wit. Dit neemt niet weg dat het combineren van een baan met het ondernemerschap een gevaar vormt voor het behalen van het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek. Je moet naast je vaste uren méér uren aan je bedrijf besteden (niet voor starters van toepassing) en dan ook nog aan het minimum van 1.225 uur komen. Het niet voldoen aan de criteria zorgt er uiteindelijk voor dat je meer belasting moet betalen, door het niet kunnen toepassen van enkele aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek.
Winst uit onderneming
Er is een mogelijkheid om gewerkte uren in loondienst mee te laten tellen voor het urencriterium. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad mogen looninkomsten alleen beschouwd worden als winst uit onderneming, wanneer er aan specifieke voorwaarden wordt voldaan. Er moet een nauwe samenhang zijn tussen de werkzaamheden in loondienst en voor je eigen onderneming én daaraan ondergeschikt zijn. Bij een samenhang kun je denken aan een fysiotherapeut die naast een eigen praktijk cursussen geeft binnen het eigen vakgebied. Ondergeschiktheid is niet gedefinieerd door de Hoge Raad waardoor er ruimte voor discussie is. Richtlijn is dat het werk in loondienst zowel qua tijd als opbrengsten ondergeschikt is aan je ondernemersactiviteiten.
Bewijzen
De bewijslast om aan te tonen dat de werkzaamheden in loondienst mee mogen tellen voor je ondernemersactiviteiten ligt bij jou als ondernemer. In principe zal de Belastingdienst niet meegaan en zal je als zelfstandige je best moeten doen door goed bewijs aan de leveren. Hierbij enkele tips:
Wanneer niet van toepassing?
Ter verduidelijking is het goed om aan te geven dat deze situatie alleen van toepassing is wanneer de opbrengt van je eigen bedrijf voor de inkomstenbelasting wordt beschouwd als winst uit onderneming. Alleen dan is er sprake van ondernemersaftrek en winstvrijstelling. Als de opbrengsten uit je onderneming onder resultaat uit overige werkzaamheden vallen is er geen sprake van ondernemersaftrek. Ook niet als je voor de omzetbelasting wel als ondernemer wordt gezien.
Ben je aan het begin van het kalenderjaar 65 jaar of ouder? Dan mag je deze regeling ook niet toepassen.
In het kort
Als zelfstandig ondernemer met een dienstverband mag je loon tot je winst rekenen wanneer je minimaal 1.225 uur aan je bedrijf hebt besteed én deze uren bij elkaar meer dan 50% van je tijd is geweest. Als starter mag je de eerste drie jaar afwijken van de 50%.
Voldoe je aan het urencriterium, maar is je winst niet hoog genoeg voor een (volledige) toepassing van de zelfstandigenaftrek? Het is een troost dat de niet benutte zelfstandigenaftrek in de komende 9 jaar nog verrekend kan worden wanneer je winst wel boven de het bedrag van € 7.280,- uit komt.