fbpx

Zwanger en zzp’er: waar heb je recht op?

Door Dewi | 21 juli 2020

Ben je zwanger en zelfstandig ondernemer? Dan heb je recht op een financiële compensatie, namelijk de ZEZ-uitkering. Wat deze uitkering inhoudt leggen wij je verder uit.

Voor veel vouwen is de zwangerschap een gelukkige periode. Als zzp’er kan deze bijzondere periode ook wat vraagtekens oproepen. Wanneer je in loondienst bent weet je dat je op een bepaald moment met zwangerschapsverlof kunt gaan. Maar hoe gaat dit als je zelfstandig ondernemer bent?

Zwangerschapsuitkering voor zzp’ers

Vroeger had je als zwangere ondernemer geen recht op een uitkering. Dat is nu gelukkig anders. Als zzp’er heb je recht op de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Ook als meewerkend echtgenote/partner van een zelfstandige kun je aanspraak maken op deze uitkering.

Hoe hoog is de uitkering?

Hoeveel je aan ZEZ-uitkering zal ontvangen hangt af van de situatie, maar is maximaal 100% van het wettelijke bruto minimumloon. Het urencriterium is hierbij belangrijk. We schetsen een drietal scenario’s.

 1. In het jaar voordat de uitkering ingaat voldeed je aan het urencriterium van 1.225 uur
  Je hebt recht op de maximale ZEZ-uitkering waarbij je 16 weken het wettelijk minimumloon zal ontvangen. Ook als je werkelijke inkomsten lager waren.
 2. In het jaar voordat de uitkering ingaat heb je minder dan 1.225 uur gewerkt
  De hoogte van je uitkering wordt in dit geval gebaseerd op de winst die je dat jaar hebt gemaakt.
 3. Je werkt korter dan een jaar als zelfstandig ondernemer
  De hoogte van de uitkering wordt berekend over het aantal dagen dat je als zzp’er hebt gewerkt. In dit geval wordt de uitkering gebaseerd op je werkelijke inkomsten.

Als je gewend bent om op basis van een bepaald tarief te werken, kan het zomaar zijn dat je rekening moet houden dat je inkomen in de betreffende periode lager zal zijn. Overigens is er 8% vakantietoeslag van toepassing op de zwanger- en bevallingsuitkering.

Hoelang krijg je de uitkering?

De ZEZ-uitkering krijg je voor minimaal 16 weken en gaat in tussen de 6 en de 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Je bepaalt binnen deze periode zelf wanneer je de uitkering wilt laten ingaan.

Zwanger van een tweeling of meerling
Als je zwanger bent van een twee- of meerling krijg je in totaal minimaal 20 weken een ZEZ-uitkering. Je kunt de uitkering in laten gaan tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum.

ZEZ-uitkering aanvragen

Vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent kun je de ZEZ-uitkering online aanvragen bij het UWV. Tot uiterlijk twee weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof kun je de aanvraag indienen. Het advies is om hier niet te lang mee te wachten.

Kun je wel wat advies gebruiken?

Wil je weten wat de financiële impact is wanneer je als zwangere zzp'er gebruik wilt maken van de zwangerschapsuitkering? We helpen je hier graag mee. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je genieten van de zwangerschap! Neem vrijblijvend contact met ons op.


Meer lezen?


  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram