fbpx

Stoppen als zzp’er? 5 stappen die je moet nemen

Door Dewi | 17 juni 2020

Enthousiast en met veel energie ben je als zzp’er begonnen. Maar na een tijdje kom je op het punt dat je overweegt om te stoppen met je bedrijf. Waar moet je rekening mee houden als je niet meer wilt ondernemen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt stoppen als zzp’er. Je wilt weer terug in loondienst gaan, doorgroeien naar een BV, stoppen met werken of vanwege langdurige ziekte. Of de reden nu wel of niet leuk is, je zult nog het een en ander moeten regelen als je zeker weet dat je wilt stoppen als zzp’er. Deze stappen moet je nemen:

1. Klanten en leveranciers informeren

Je hebt geen zin in gedoe achteraf, dus zorg dat je op tijd afrekent met leveranciers. Daarbij zullen je leveranciers het ook fijn vinden om te weten dat je gaat stoppen.

Ook richting je klanten is het goed dat zij weten wat je gaat doen en misschien ook wat de reden hiervoor is. Zorg dat je hen op tijd informeert en introduceer ze eventueel bij een ander bedrijf. Je weet nooit waar je elkaar nog eens tegenkomt.

Denk ook aan lopende contracten met partijen en houdt rekening met eventuele opzegtermijnen. Loopt een contract nog lang? Misschien kun je het afkopen met een boete.

2. Uitschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

De volgende stap die je zet is je bedrijf uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kan eenvoudig in enkele stappen via de website van de KvK. Je uitschrijving wordt door de KvK doorgegeven aan de Belastingdienst.

Je ontvangt een bevestiging van de Belastingdienst met je uitschrijving bij de KvK. Krijg je deze niet? Trek dan aan de bel!

3. Afrekenen met de Belastingdienst

Het kan even kan duren voordat je uitschrijving bij de Belastingdienst is geregeld. Je kunt dus nog steeds bericht krijgen om aangifte te doen. Blijf dit gewoon doen zoals je altijd al deed, ongeacht of je wel of geen activiteiten in je bedrijf had. Zo voorkom je boetes.

Verder moet je altijd afrekenen met de Belastingdienst wanneer je stopt als zzp’er. Denk aan de inkomsten- en omzetbelasting, maar ook aan bedrijfsmiddelen en eventuele voorraad. Dit telt mee als vermogen. Mocht je inventaris hebben en deze niet verkopen, dan gaat dit naar je privévermogen. Dit wordt gezien als het leveren van goederen naar jezelf als privépersoon en daar moet dan helaas btw en inkomstenbelasting over betaald worden. Gelukkig wordt er gerekend met de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde.

Zorg dat je de administratie van je onderneming nog 7 jaar na beëindiging bewaart. De Belastingdienst kan in deze jaren documenten opvragen.

Andere zaken waar je bij stil moet staan:

Stakingswinst en -aftrek
Dit is het verschil tussen de balanswaarde en de werkelijke waarde van je bedrijf op het moment dat je stopt. Dus de winst die het stoppen met je bedrijf jou oplevert. De berekening hiervan is ingewikkeld en het wordt dan ook aangeraden om dit samen met een financieel adviseur te doen. Over de stakingswinst betaal je belasting, maar gelukkig geldt ook de stakingsaftrek.

De stakingsaftrek is gelijk aan de stakingswinst, maar is maximaal € 3.630. De stakingsaftrek geldt per ondernemer. Kom je niet aan het maximale bedrag? Dan kun je het restant aftrekken mocht je in de toekomst opnieuw een eigen bedrijf starten.

Zet je jouw bedrijf om in een BV en zet je de boekhouding voort binnen deze BV? Dan wordt de waarde van je bedrijf ingebracht in je BV en hoef je niet op het moment van de inbreng af te rekenen met de Belastingdienst. Dit is een zogenaamde geruisloze inbreng. Is er sprake van ruisende inbreng? Dan reken je wél af voor de stakingswinst in de eenmanszaak bij de inbreng in de BV.

Oudedagsreserve
Heb je als zzp’er een deel van je winst gereserveerd voor je oudedagsvoorziening? Dan heb je over dit gereserveerde deel van de winst geen belasting betaald. Dit is slechts uitstel van de te betalen belasting. Ga je stoppen, maar heb je pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt? Houdt er dan rekening mee dat je de verschuldigde belasting op dat moment moet betalen tegen de op dat moment geldende tarieven.

4. Opzeggen verzekeringen en contributies

Zeg op tijd eventueel afgesloten verzekeringen op. Denk aan een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering of lidmaatschappen bij beroeps- of brancheorganisaties. Vergeet hierbij ook je website en zakelijke mailadressen niet.

5. Check het recht op een uitkering

Na het stoppen met je onderneming heb je meestal geen recht op een WW- uitkering. Waar heb je mogelijk wel recht op?

IOAZ-regeling
De afkorting IOAZ staat voor Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijke arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. Als je noodgedwongen moet stoppen met je bedrijf óf 55 jaar of ouder bent (nog niet AOW-gerechtigd), kom je mogelijk in aanmerking voor deze regeling. Je moet dan wel voldoen aan het urencriterium (1.225 uur per jaar) en de afgelopen 10 jaar hebben gewerkt waarvan de laatste 3 jaar als zelfstandig ondernemer. Daarbij zijn je inkomsten uit je bedrijf de laatste 3 jaar gemiddeld minder dan € 25.909 geweest en voor de toekomst verwacht je een inkomen van minder dan € 26.760. Je kunt de IOAZ-uitkering aanvragen bij je gemeente en moet dit doen voordat je met je onderneming stopt.

Bbz-regeling
Wat als je met je bedrijf moet stoppen omdat er geen inkomsten meer uit je bedrijf komen, maar er wel schulden moeten worden afgelost? Door middel van dit Besluit bijstandsverlening zelfstandigen kun je een renteloze lening aanvragen. Voorwaarde is wel dat je tussen de 18 en 65 jaar bent, je onderneming enkele jaren heeft bestaan en dat je bedrijf je enige bron van inkomsten is geweest. Met deze financiële ondersteuning kun je dan tijdens de afbouwfase van je bedrijf je inkomen aanvullen tot bijstandsniveau. Ook hierbij geldt dat de gemeente beslist over het recht en de hoogte van de uitkering.

Help, wat nu?

Heb je hulp nodig bij het indienen van je laatste aangifte, berekeningen voor de stakingswinst- en aftrek of voor het opstellen van een fiscale afrekening van de Belastingdienst? Of wil je doorgroeien naar een B.V. en ben je benieuwd naar de fiscaal meest gunstigste vorm? Neem dan contact op met ons zodat we jou kunnen helpen je onderneming netjes af te wikkelen.


Meer lezen?

  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram