fbpx

Hoe kun je fiscaal vriendelijk sponsoren?

Door Dewi | 22 augustus 2022
Sponsoring als bedrijf

De gesponsorde shirtjes bij de sportclub, banners met bedrijfsnamen bij een evenement of een actie voor een goed doel sponsoren. Zaken die je regelmatig voorbij ziet komen. Misschien heb jij als ondernemer ook wel eens overwogen om aan sponsoring te doen. Maar hoe zit dat eigenlijk als je dit vanuit je onderneming wilt doen?  

Je hebt vast wel eens een verzoek gehad of je met jouw bedrijf wilt sponsoren en wimpelde je dat af, omdat je geen behoefte hebt om je zuurverdiende geld uit te geven aan een lokale sportclub. Maar wist je dat sponsoring ook voordelen kan hebben én aftrekbaar kan zijn?

Sponsoring

Het is goed om te weten wat de sponsoring precies inhoudt. Bij sponsoring geef je geld of iets anders in ruil voor naamsbekendheid of reclame. Een goed voorbeeld is een geldbedrag overmaken aan je lokale sportclub om je bedrijfsnaam te zien schitteren langs het veld. Je ontvangt bij sponsoring dus altijd een zakelijke tegenprestatie.

Is sponsoring aftrekbaar?

Het is een beetje een grijs gebied, maar in sommige gevallen is sponsoring fiscaal aftrekbaar. Als jouw bedrijf gaat sponsoren en je ontvangt hier publiciteit voor terug, dan kun je stellen dat er een zakelijk belang is. Je hebt dan een factuur nodig van de instelling die je wilt sponsoren. Wanneer je kunt aantonen dat het een zakelijk belang heeft, zijn de kosten ook aftrekbaar en kun je de btw als voorbelasting aftrekken in de omzetbelasting.

Belang zakelijk vs. privé
Toch moet je wel opletten bij sponsoring. Wanneer jij bijvoorbeeld de sportclub van je kind sponsort door voor de teamshirtjes te zorgen, kan het worden gezien als privébelang (persoonlijke interesse/betrokkenheid). Zorg er dus altijd voor dat het zakelijk belang de boventoon voert en zorg in dit geval voor shirts met je bedrijfslogo. Het zakelijk belang is dan extra zichtbaarheid en meer kans op naamsbekendheid.

Sponsoring als DGA
Ook binnen een B.V. gelden de regels dat sponsoring een zakelijk karakter moet dienen zodat de kosten aftrekbaar zijn. Dit geldt ook als de kosten zijn ontstaan als de privépersoon achter de B.V. deze kosten binnen de B.V. heeft gemaakt.

Dienen de sponsorkosten vanuit de B.V. geen zakelijk belang, maar vooral een privébelang vanuit de DGA? En kan de Belastingdienst dit privébelang aantonen? Dan wordt het gezien als een privé uitgaven.

Er wordt streng gekeken naar het zakelijk belang door de fiscus. Wil je grote bedragen of veel goederen sponsoren maar twijfel je over het kunnen aantonen van een zakelijk belang? Overleg dan altijd met je financieel adviseur.

Wil je liever sponsoren zonder zakelijk belang? Dan heet dit een gift. Daarover kun je alles lezen in de blog 'Gift: vanuit je bedrijf of privé doen?'.

Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram