fbpx

Gift: vanuit je bedrijf of privé doen?

Door Dewi | 22 augustus 2022
Gift vanuit je onderneming

Je overweegt om vanuit je onderneming een gift te doen. Mooi om financieel een steentje bij te dragen aan een bijvoorbeeld een goed doel! Maar heb je hier eigenlijk nog een fiscaal voordeel van?

Bij een gift geef je eenmalig of periodiek geld of iets met waarde (natura), zonder dat je hier een tegenprestatie voor verlangt. Je wilt bijvoorbeeld iets aan een goed doel geven, de plaatselijke sportvereniging of aan een culturele instelling. Dit soort giften worden ook wel donaties genoemd. Personeels- en relatiegeschenken vallen onder andere regels.

Zijn giften aftrekbaar?

Het doen van een gift is niet altijd zakelijk aftrekbaar. Om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel moet de gift aan een aantal voorwaarden voldoen. De algemene eis is dat de instelling waaraan je een gift wilt doen een zogenaamde ANBI-status of SBBI-status moet hebben. Deze ANBI-status check kun je hier gemakkelijk doen. Daarbij moet er altijd een schriftelijk bewijs zijn van de gift en mag de gift niet in contant geld zijn (sinds 2021 niet meer aftrekbaar) gedaan. Verder maken we onderscheid tussen een gift doen vanuit privé of de BV.

Gift vanuit privé

De volgende regels gelden bij het doen van een eenmalige gift als eenmanszaak, vof en DGA:

 • Als je een gift doet vanuit je onderneming wordt deze als privé gift verwerkt in de aangifte inkomstenbelasting.
 • Voor eenmalige giften geldt een drempelbedrag van 1% van het verzamelinkomen (van jou en fiscale partner samen) en een maximumbedrag van 10% van het verzamelinkomen vóór aftrek van de persoonsgebonden aftrek.
  Wil je een gift doen, maar kom je niet aan het drempelbedrag? Dan kun je alsnog steunen, maar heb je hier geen fiscaal voordeel aan.
 • Bij een gift tot € 5.000 aan een culturele instelling wordt het aftrekbare bedrag met 1,25 vermenigvuldigd

Gift vanuit de BV

 • De BV mag aan giften tot 50% van de winst aftrekken met een maximum van € 100.000;
 • bij een gift tot € 5.000 aan een culturele instelling wordt het aftrekbare bedrag met 1,5 vermenigvuldigd.

Periodieke giften

Je kunt er ook voor kiezen om periodieke giften te doen. Wanneer is hier sprake van?

 • Jaarlijks doneer je hetzelfde bedrag. Het maakt hierbij niet uit of je het bedrag in één keer overmaakt of in termijnen betaalt;
 • je maakt ten minste vijf jaar achter elkaar het bedrag over;  
 • het moment waarop de gift stopt is duidelijk (na een x aantal jaar, of na overlijden bijv.); en
 • alle bovenstaande zaken zijn vastgelegd in een overeenkomst.

Er geldt geen minimum- of maximumbedrag en het is ook niet per se noodzakelijk dat de instelling een ANBI-status heeft. Wil je aan een vereniging doneren? Ook dan zijn de kosten aftrekbaar als de vereniging ten minste 25 leden heeft, volledig rechtsbevoegd is (via notaris opgericht en ingeschreven bij de KvK) en geen winstoogmerk heeft.

Uitzondering
Als de instelling SBBI-status heeft, dan is de periodieke gift weer niet aftrekbaar.

Ontvang je liever een tegenprestatie voor je (financiële) bijdrage aan een instelling? Dan valt dit onder sponsoring. Daar lees je meer over in de blog 'Hoe kun je fiscaal vriendelijk sponsoren?'.

Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram