Je overweegt om vanuit je onderneming een gift te doen. Mooi om financieel een steentje bij te dragen aan een bijvoorbeeld een goed doel! Maar heb je hier eigenlijk nog een fiscaal voordeel van?
Bij een gift geef je eenmalig of periodiek geld of iets met waarde (natura), zonder dat je hier een tegenprestatie voor verlangt. Je wilt bijvoorbeeld iets aan een goed doel geven, de plaatselijke sportvereniging of aan een culturele instelling. Dit soort giften worden ook wel donaties genoemd. Personeels- en relatiegeschenken vallen onder andere regels.
Het doen van een gift is niet altijd zakelijk aftrekbaar. Om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel moet de gift aan een aantal voorwaarden voldoen. De algemene eis is dat de instelling waaraan je een gift wilt doen een zogenaamde ANBI-status of SBBI-status moet hebben. Deze ANBI-status check kun je hier gemakkelijk doen. Daarbij moet er altijd een schriftelijk bewijs zijn van de gift en mag de gift niet in contant geld zijn (sinds 2021 niet meer aftrekbaar) gedaan. Verder maken we onderscheid tussen een gift doen vanuit privé of de BV.
De volgende regels gelden bij het doen van een eenmalige gift als eenmanszaak, vof en DGA:
Je kunt er ook voor kiezen om periodieke giften te doen. Wanneer is hier sprake van?
Er geldt geen minimum- of maximumbedrag en het is ook niet per se noodzakelijk dat de instelling een ANBI-status heeft. Wil je aan een vereniging doneren? Ook dan zijn de kosten aftrekbaar als de vereniging ten minste 25 leden heeft, volledig rechtsbevoegd is (via notaris opgericht en ingeschreven bij de KvK) en geen winstoogmerk heeft.
Uitzondering
Als de instelling SBBI-status heeft, dan is de periodieke gift weer niet aftrekbaar.
Ontvang je liever een tegenprestatie voor je (financiële) bijdrage aan een instelling? Dan valt dit onder sponsoring. Daar lees je meer over in de blog 'Hoe kun je fiscaal vriendelijk sponsoren?'.