fbpx

Duurzaam investeren vanuit je onderneming

Door Ad | 2 oktober 2023

Ben je van plan om met je bedrijf te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen? We nemen je mee in de verschillende subsidies en fiscale voordelen als in energie- en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen investeert.

Welke regelingen zijn er eigenlijk allemaal als het gaat om duurzaam investeren? Hieronder een overzicht.

  1. Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  2. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
  3. Energie-investeringsaftrek (EIA)
  4. Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++)
  5. Subsidie hernieuwbare energie (HER+)
  6. Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
  7. Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM)

1. Milieu-investeringaftrek (MIA)

De MIA zorgt ervoor dat je fiscale winst wordt verlaagd, waardoor je minder belasting betaald. De extra verlaging van je fiscale winst kan oplopen tot 45% van je investeringsbedrag!

Of je aanschaf in aanmerking komt voor de MIA, vind je op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Ieder jaar publiceert het RVO een lijst van investeringen die in aanmerking komen voor fiscale voordelen. In dit overzicht staat bij ieder bedrijfsmiddel een code (bedrijfsmiddelcode). Met deze code weet je hoeveel je extra MIA aftrek is. Voor 2023 is MIA aftrek als volgt:

Milieu-investeringMIA aftrek
bedrijfsmiddelcode F en G45%
bedrijfsmiddelcode A en D36%
bedrijfsmiddelcode B en E27%

2. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Met de VAMIL kun je kun je op een zelfgekozen moment maximaal 75% van je investering afschrijven. Hiermee verlaag je de winst en betaal je, net als bij de MIA, minder belasting. Het voordeel van deze regeling is dat je dus zelf bepaalt wanneer het handig is om gebruik te maken van deze regeling.

MIA en VAMIL combineren
Vaak worden de MIA en de VAMIL gecombineerd. Bij beide regelingen wordt gebruik gemaakt van de Milieulijst. Het voordeel hiervan is dat je een percentage van de investering van de winst mag aftrekken én je de investering willekeuring mag afschrijven.

3. Energie-investeringsaftrek (EIA)

Deze regeling is voor ondernemers die willen investeren in duurzame energie. Investeer je in een bedrijfsmiddel dat gebruik maakt van duurzame energie, CO2 uitstoot vermindert of energiezuinig is? Dan kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst.

Of je aanschaf in aanmerking komt voor de EIA, vind je op de website van het RVO.

Gebruik maken van de MIA, VAMIL en EIA?
Het minimale investeringsbedrag is € 2.500 per bedrijfsmiddel en het moet een nieuw bedrijfsmiddel zijn. Is het bedrijfsmiddel niet in gebruik genomen? Dan krijg je alleen extra aftrek over het bedrag dat is betaald in het jaar van aanschaf.

Wil je gebruik maken van de MIA, VAMIL of EIA? Meld dan binnen 3 maanden na het aangaan van je investeringsverplichting deze aan bij de het RVO. Na je aanmelding ontvang je bevestigingsbrief van het RVO. Bewaar deze goed en geef een kopie aan je boekhouder of accountant. Deze is namelijk nodig bij de jaarlijkse belastingaangifte (inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting).

Voor hetzelfde bedrijfsmiddel mag geen gebruik worden gemaakt van de MIA en EIA samen. Het is of alleen de MIA of alleen de EIA.

4. Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++)

SDE++ is een subsidie voor bedrijven en non-profit instellingen om de energievoorzieningen te verduurzamen en CO2 te besparen. Je ontvangt de subsidie voor een periode van 12 tot 15 jaar.

Deze regeling kun je niet doorlopend aanvragen. Voor de voorwaarden van deze subsidie zie het RVO.
Je kunt nog een aanvraag doen tot 5 oktober 2023.

5. Subsidie hernieuwbare energie (HER+)

HER+ is een subsidie voor bedrijven die bezig zijn met projecten die zorgen voor een CO2-vermindering in 2030. Deze verlaging komt door de inzet van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie, windenergie of waterkracht.

Jouw innovatie zorgt voor CO2-vermindering en voor besparing op toekomstige uitgave van subsidies door de overheid. Inmiddels is de aanvraagperiode verlopen, maar wordt mogelijk opnieuw geopend. Voor de voorwaarden van deze subsidie zie het RVO.

6. Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

ISDE is een subsidie voor het nemen van besparende en duurzame maatregelen in een bestaande woning of bedrijfspand. Deze subsidie is voor investeringen in zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, aansluiting op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening. Deze subsidie loopt tot 2030.

Subsidie voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen loopt door tot eind 2023. Deze subsidie is alleen voor bedrijven.

Wil je gebruik maken van deze subsidie? Doe eerste een aanvraag bij het RVO voordat je het bedrijfsmiddel aanschaft. Voor de voorwaarden van deze subsidie zie het RVO.

7. Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM)

Laat je een energieadvies opstellen door een energieadviseur buiten jouw bedrijf? SVM vergoedt 80% van de inhuur van een adviseur voor energieadvies op maat en de uitvoering hiervan. Het maximum subsidiebedrag is € 2.500.

Deze subsidie is voor:

  • Bedrijven tot 250 fte’s en een jaaromzet van maximaal € 50.000.000.
  • Bedrijven die bedrijfspand(en) hebben of huren.
  • Bedrijven die niet meer dan 25.000 m3 aardgas en 50.000 kWh elektriciteit verbruiken (je valt dus niet onder het wettelijke energiebesparingsplicht).

Deze subsidie loopt tot en met 30 september 2023.

Wil je gebruik maken van deze subsidie? Voor de voorwaarden van deze subsidie zie het RVO.

Ad Vos

Auteur
Ad Vos
Financieel Strateeg
Met veel passie voor zijn vak en het ondernemerschap runt hij kantoor GoedOpOrde.nl Huizen.

Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram