fbpx

De impact van btw-nultarief op zonnepanelen voor ondernemers

Door Timon | 19 mei 2023

De btw op zonnepaneel installaties voor particulieren is per 1 januari 2023 verlaagd van 21% naar 0%. Het nultarief is van toepassing als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen, zoals een garage of een schuur. Dit betekent dat particulieren ook geen BTW meer hoeven terug te vragen bij de belastingdienst. Een vooruitgang voor particulieren, maar hoe zit het eigenlijk met de bedrijven?

De situatie tot en met 2022 hield in dat de levering en installaties van zonnepanelen was belast met 21% btw. Als particuliere zonnepaneelhouder kon de btw op de aanschaf en installatie geheel of gedeeltelijk worden teruggevraagd door je te registreren als btw-ondernemer. Dit bleek in de praktijk te zorgen voor een flinke administratieve rompslomp en uitvoeringslast voor zowel de zonnepaneelhouders en Belastingdienst. Daarom is het btw-nultarief in het leven geroepen.

Administratieve verplichtingen

Het nultarief geldt voor zonnepanelen, zonnepanelen als dakbedekking (PV) en de installatie daarvan op of bij een bestaande woning. Ook de werkzaamheden vallen onder het nultarief die noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en functioneren van de zonnepanelen. Denk hierbij aan montagematerialen, omvormers, optimizers en aanpassingen van de meterkast. Zaken die niet onder het nultarief vallen zijn warmtepompen, accupakketten en een versteviging van het dak.

Om gebruik te kunnen maken van het nultarief moet je als bedrijf aantonen dat het om een woning gaat. Hiervoor kun je een check doen via de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).
Tip: sla van elke installatie een print screen op in je administratie. Gaat het om een bedrijfspand? Dan blijft het tarief van 21% van toepassing.

Werkkapitaal uitdagingen

Het nultarief zorgt ervoor dat je geen btw meer in rekening mag brengen aan particulieren. Op inkopen van onder andere zonnepanelen, omvormers en bevestigingsmaterialen blijft je als leverancier de btw in rekening brengen. Lever je als bedrijf (uitsluitend) aan particulieren?  Dan kun je hierdoor te maken krijgen met btw teruggaven. De btw ontvang je pas nadat de btw-aangifte is ingediend en de Belastingdienst is overgegaan tot uitbetaling.

Het effect is dat per saldo meer geld geïnvesteerd moet worden in het werkkapitaal van je onderneming.

Hoe ga je effectief met deze werkkapitaal uitdaging om?

Omgaan met de uitdagingen

Om werkkapitaal te optimaliseren kun je denken aan de volgende maatregelen:

  • Vraag vanuit je klanten een aanbetaling. Er zijn verschillende garantiefondsen op de markt die aanbetalingen voor particulieren garanderen om onzekerheid voor je klanten weg te nemen.
  • Pas het btw-aangifte tijdvak aan naar een maandaangifte. Een maandaangifte zorgt ervoor dat de btw teruggaven eerder op je rekening staan.
  • Onderhandel met leveranciers over betalingsvoorwaarden. Alhoewel veel groothandels met vooruitbetalingen werken, zijn er meerdere zonnepaneelbedrijven die met dit probleem te maken hebben. Een leverancier kan mogelijk meebewegen in de werkkapitaal uitdaging.
  • Evalueer je voorraadstanden per artikel / onderdeel. Zo kan het zijn dat bepaalde merken zonnepanelen goed leverbaar zijn en je daardoor een lagere voorraad kan aanhouden.

Als ondernemer is het belangrijk om het werkkapitaal in je onderneming strak te managen. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Timon Diender

Auteur
Timon Diender
Financieel Strateeg
Een echte vakidioot die met veel ambitie en energie het kantoor
GoedOpOrde.nl Zwolle runt.

Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram