De belastingrente voor de vennootschapsbelasting (Vpb) is voor 2023 vastgesteld op 8%. Dat betekent dat de eerder aangekondigde 10,5% (vooralsnog) niet doorgaat. Neemt niet weg dat je het risico loopt dat je flink wat rente moet betalen als je te laat bent met het indienen van je belastingaangifte. Het leek ons een goed moment om stil te staan bij de regels over belastingrente en hoe je het betalen hiervan kunt voorkomen of beperken.
Als ondernemer is het belangrijk om te weten wat de hoogte is van de belastingrente. Als je namelijk te laat bent met het indienen van de aangifte, kan dit flink in de papieren lopen. Hoe zit dat?
Wanneer de aanslag vennootschapsbelasting zes maanden na afloop van het belastingjaar wordt vastgesteld gaat de Belastingdienst belastingrente rekenen. Loopt je boekjaar (en aangiftejaar) gelijk aan het kalenderjaar? Dan brengt de Belastingdienst een belastingrente in rekening vanaf 1 juli van het opvolgende jaar.
De Belastingdienst berekent de belastingrente over een periode van 1 juli tot 6 weken na de datum op de aanslag, ofwel tot de uiterste betaaldatum. Het maakt hierbij niet uit of je de aanslag voor de uiterste betaaldatum betaalt. De renteperiode blijft gelijk.
Let op: de Belastingdienst vergoedt geen rente als blijkt dat de aanslag te hoog was en je geld terugkrijgt.
De belastingrente voor de Vpb is zoals gezegd vastgesteld op 8% voor 2023. Dit betekent dat je 8% rente moet betalen over het bedrag dat je moet bijbetalen of terugkrijgt van de Belastingdienst. Maar wat moet je doen om te voorkomen dat je te veel rente moet betalen?
Een oplossing voor het teveel betalen van belastingrente is het aanvragen van een voorlopige aanslag. Met een voorlopige aanslag weet je vooraf hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgt. Hierdoor kun je voorkomen dat je achteraf te maken krijgt met een bijbetaling en dus belastingrente moet betalen.
Een voorlopige aanslag vraag je heel eenvoudig online aan via de website van de Belastingdienst met e-herkenning. Heb je een boekhouder? Dan kan deze dit uiteraard ook voor je regelen. Belangrijk is wel dat dit gebeurt vóór 1 mei van het jaar waarop de aanslag betrekking heeft.
Andere voordelen van een voorlopige aanslag
Door een voorlopige aanslag te doen kun je beter plannen hoeveel geld je opzij moet zetten voor de belastingaanslag. Ook weet je vaak vooraf of je recht hebt op bepaalde aftrekposten en kun je hierop anticiperen.
Nog een voordeel is dat je de belasting gespreid kunt betalen. Dit is zeker handig als je niet in één keer het verschuldigde bedrag kunt betalen. Door het doen van een voorlopige aanslag heb je namelijk de optie om in termijnen te betalen zonder dat je rente moet betalen over het bedrag dat je later afrekent. Zo kun je je cashflow beter beheren en voorkomen dat je in de financiële problemen komt.
Het aanvragen van een voorlopige aanslag is dus belangrijk als je wilt voorkomen dat je te veel belastingrente moet betalen. Doe dit vóór 1 mei via de Belastingdienst of stem dit af met je administratiekantoor. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf en kun je de belastingaangifte met een gerust hart indienen.
Heb je vragen over de belastingrente voor de Vpb of het aanvragen/aanpassen van een voorlopige aanslag? Neem dan contact op met ons.