fbpx

Wat is het verschil tussen een administratiekantoor of accountant?

Door Dewi | 21 februari 2022

Tijdens gesprekken of in communicatie worden we met allerlei termen aangesproken. Accountant, boekhouder of administrateur zijn een paar voorbeelden. Voor een buitenstaander komt het waarschijnlijk allemaal op hetzelfde neer, maar in de praktijk zijn er zeker verschillen in de functies. We leggen je dan ook graag het verschil uit tussen een accountantskantoor en een administratiekantoor. 

In de basis zijn de werkzaamheden in principe hetzelfde bij zowel een administratie- als accountantskantoor. Maar het weten van de verschillen tussen de kantoren zorgt ervoor dat je een weloverwogen keuze kunt maken wat het beste bij jou en je bedrijf past.

Administratiekantoor

Bij een administratiekantoor werken boekhouders/administrateurs. Of in ons geval Administratieve Alleskunners ?. Hier worden de administraties netjes bijgehouden en verschillende belastingaangiften verzorgd voor diverse ondernemers. Daarnaast kunnen er ook kwalitatieve jaarrekeningen worden opgesteld en samenstellingsverklaringen worden afgeven als het kantoor hiervoor gecertificeerd is. Een accountantsverklaring ter controle van de jaarrekening afgeven mag echter niet. Hiervoor heb je een accountant nodig.

Accountantskantoor

En dan het accountantskantoor dat vooral bezig is met samenstelpraktijken. Om misverstanden te voorkomen is het goed om te weten dat hier óók boekhouders/administrateurs werken. Het verschil zit hem eigenlijk in de eindverantwoordelijke. Dit is bij een accountantskantoor namelijk de accountant. Het aantal klanten, medewerkers of aanwezige accountants binnen het kantoor zijn niet relevant. Het enige verschil is dus dat de accountant de jaarrekening aftekent. Zoals gezegd kan een administratiekantoor dit ook, alleen is het dan niet een accountant die zijn handtekening zet.

Verschil in regelgeving

Het verschil tussen een administratiekantoor en accountantskantoor zit hem eigenlijk in het stuk regelgeving. Om jezelf accountant te mogen noemen, moet je een opleiding hebben gevolgd. Voor deze beroepsgroep is wettelijk vastgelegd wat zij wel en vooral ook wat zij niet mag doen. De regelgeving voor accountants wordt steeds ingewikkelder waardoor het steeds lastig wordt om bij kleinere klanten aan alle regels te voldoen. De kwaliteitsnormen worden strenger gehanteerd. Hierdoor liggen de kosten van een accountant vaak fors hoger. Ook mag een accountant niet controleren én adviseren.

Een administratiekantoor heeft minder te maken met de strenge regels en kan daardoor vaak de werkzaamheden tegen dezelfde kwaliteit aanbieden tegen een lager tarief. Uiteraard zijn er verschillen in welke kwaliteit een administratiekantoor kan bieden, dus let goed op met wie je de samenwerking aan gaat.

Wanneer is een accountant verplicht?

Een accountantscontrole op de jaarrekening wordt niet zomaar verplicht gesteld. Hiervoor moet een onderneming twee jaar op rij voldoen aan twee van de drie kenmerken. Deze kenmerken zijn:

  • Netto-omzet die hoger is dan € 12 miljoen
  • Balanstotaal van meer dan € 6 miljoen
  • Meer dan 50 (fte) medewerkers in het bedrijf

Andere reden voor een verplichte accountantsverklaring
Soms kan een accountantscontrole ook verplicht zijn vanuit de statuten. Dit gaat dan om een statutaire controle en dit komt veel voor bij stichtingen. Maar het laten uitvoeren van een accountantscontrole kan ook een eis zijn bij een subsidieverstrekking. Een voorbeeld hierbij is dat een gemeente € 150.000 subsidie verstrekt onder voorwaarde dat er een accountantsverklaring bij de jaarrekening wordt opgesteld.

Administratiekantoor of accountantskantoor kiezen?

Zolang je geen verplichte accountantscontrole nodig hebt voor je bedrijf maakt het feitelijk niet uit of je kiest voor een administratie- of accountantskantoor. Beiden kunnen prima de administratie verwerken, aangiften doen, jaarstukken opstellen en adviseren. Het is maar net hoeveel waarde je hecht aan titels van de eindverantwoordelijke voor het aftekenen/indienen van stukken en de prijs voor de dienstverlening.

Ook hangt het af welke keuzes een kantoor maakt in het aanbieden van diensten. Kijk daar dus goed naar of dit past bij wat jij nodig hebt voor je bedrijf. Ook met het oog op mogelijke groei ambities. Ook specialiseren sommige kantoren zich in bepaalde branches. Het is net waar je persoonlijke voorkeur naar uit gaat.

In beide gevallen heb je natuurlijk ‘goede’ en ‘slechte’ kantoren. Het is dus wel verstandig om jezelf te verdiepen in kantoren, te vergelijken en ook vooral om te kijken of er een persoonlijke klik is.

Wat GoedOpOrde.nl voor jou kan betekenen

Wij zijn een administratiekantoor met accountantskwaliteiten. Huh? Ja, je leest het goed. Binnen GoedOpOrde.nl werken naast opgeleide boekhouders ook afgestudeerde accountants. Een van de vestigingen wordt zelfs gerund door een Register Accountant. Waarom we dan geen accountantskantoor zijn? Dit komt met name door de regelgeving waar eerder over is gesproken. Dit zou onze werkwijze anders maken, contact met klanten zou formeler worden en de prijzen zouden omhoog moeten. Dit past totaal niet bij het idee waaruit GoedOpOrde.nl is ontstaan. Namelijk persoonlijk en informeel contact, allround financiële dienstverlening aanbieden voor grote én kleine ondernemingen en adviseren waar mogelijk. En dat alles voor een passend tarief. Door onze kennis en ervaring kunnen we ook grote klanten goed helpen, omdat we weten hoe een accountant en accountantscontrole werkt. Het beste van beide werelden zou je kunnen zeggen!

Benieuwd naar wat GoedOpOrde.nl jou kan bieden? Neem dan vrijblijvend contact op en we vertellen je er graag meer over.

Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram