De termen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen zijn je vast niet onbekend. Elk jaar hebben je medewerkers recht op minimaal 20 wettelijke vakantiedagen wanneer je vijf dagen (of meer…) per week werkt. Werkt er personeel minder dagen per week? Dan is het aantal wettelijke vakantiedagen naar rato. Als iemand bijvoorbeeld 24 uur werkt per week heeft deze recht op 12 wettelijke vakantiedagen.
De meeste werkgevers bieden meer vakantiedagen aan. De dagen boven de 20 wettelijke dagen zijn de bovenwettelijke vakantiedagen. Deze extra dagen heb je als het goed is netjes vastgelegd in de arbeidsovereenkomsten of is door de cao bepaalt.
In drie situaties mag je een vakantieaanvraag van je medewerker(s) weigeren.
Wanneer een medewerker een vakantieaanvraag schriftelijk heeft ingediend is het belangrijk dat je hier als werkgever binnen twee weken op reageert. Reageer je niet op tijd, dan wordt het vakantieverzoek van de medewerker van rechtswege ingewilligd, ook als je zwaarwegende redenen hebt om de aanvraag af te wijzen.
Heb je de aanvraag goedgekeurd, maar wil je terugkomen op je besluit? Dan mag dat helaas niet zomaar! Alleen bij een zwaarwegend bedrijfsbelang kun je het gesprek aangaan met de betreffende medewerker om de goedgekeurde aanvraag in te trekken. Houd er wel rekening mee dat je dan wel verplicht de schade moet vergoeden aan die medewerker. Denk aan eventuele kosten die al zijn gemaakt of moeten worden gemaakt bij het annuleren van de geboekte vakantie. Ook moet je een alternatieve periode aanbieden waarin de medewerker alsnog op vakantie kan gaan.
Het is mogelijk om een vakantieaanvraag van medewerkers te weigeren bij een zwaarwegend bedrijfsbelang, bij onvoldoende vakantiedagen of wanneer er zaken zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of cao.