fbpx

Nieuw pensioenakkoord: wat er verandert voor jou

Door Dewi | 22 juli 2019

Het heeft even geduurd, maar na jaren van onderhandelen ligt er eindelijk een pensioenakkoord op tafel. De afspraken hebben invloed op ons allemaal. Wat verandert er nu precies?

AOW-leeftijd stijgt minder hard

Er is overeengekomen dat de AOW-leeftijd bevriest op 66 jaar en 4 maanden tot 2021. Daarna gaat het met kleine stappen omhoog tot 67 jaar in 2024. Na 2024 gaat de verhoging door, maar het gaat allemaal minder snel dan eerder is aangegeven. Hoe de AOW-leeftijd vanaf 2025 er concreet uit gaat zien moet nog duidelijk worden.

Eerder met pensioen kan weer!

Mensen met een zwaar beroep kunnen eerder stoppen met werken door gebruik te maken van de vertrekregeling en eventueel aanvullende afspraken vastgelegd in een cao. De boete die je als werkgever nu moet betalen bij een vervroegd pensioen komt vanaf 2021 deels te vervallen. Concreet houdt het in dat iedereen vanaf 3 jaar voor de AOW-leeftijd het pensioen naar voren kan halen en een bedrag kan krijgen vanuit de werkgever om deze tijd te overbruggen. Dit bedrag kan tot € 19.000, - (bruto) per jaar boetevrij worden uitgekeerd. Concrete afspraken worden gemaakt tussen werkgevers en werknemers.

Ook kunnen de toeslagen voor onregelmatig en zwaar werk belastingvrij worden gespaard voor een vervroegd pensioen. Ook kan er 100 weken verlof worden gespaard, wat een verdubbeling is van de huidige 50 weken. Verder komt er een fonds van 800 miljoen euro voor investeringen in duurzame inzetbaarheid en scholing. Dit zijn tijdelijke afspraken tot in ieder geval 2025. In de tussentijd wordt gekeken naar meer structurele maatregelen.

Afschaffing doorsneesystematiek

Op dit moment betaal je als werkgever voor elke werknemer dezelfde premie aan een pensioenfonds ongeacht de leeftijd. Tot de leeftijd van 45 jaar betaal je eigenlijk ‘te veel’ en voor oudere werknemers ‘te weinig’ premie. De jongere werknemers betalen op deze manier het pensioen van oudere werknemers. 
Het idee is om de pensioenpremie te koppelen aan de persoonlijke situatie. Hoe dit er uit gaat zien is niet duidelijk evenals de gevolgen van een ‘maatwerkpremie’.

Pensioen inzetten voor aflossen hypotheek

Met de nieuwe pensioenregeling krijgen medewerkers die met pensioen gaan de mogelijkheid om een deel van het opgebouwde pensioen anders in te zetten wanneer ze met pensioen gaan. Het opgebouwde vermogen kan voor maximaal 10% ingezet worden om bijvoorbeeld een hypotheeklening af te lossen of het huis te verbouwen. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden om werkenden meer keuzevrijheid te geven met het opgebouwde pensioen. De pensioenuitkering zal met het gebruik van deze regeling wel lager uitvallen. Of het om een bruto of netto aflossing gaat is nog onduidelijk.

Zzp’ers

Pensioen en arbeidsongeschiktheid
Een pensioenverplichting komt er waarschijnlijk niet. Het wordt wel makkelijker om aan te sluiten bij een pensioenfonds binnen de sector waarbinnen je werkzaamheden verricht. Ook wordt de optie om zelf voor je pensioen te sparen als zzp’er fiscaal aantrekkelijker. Het gaat ook minder pijn doen wanneer je halverwege je loopbaan switcht van loondienst naar ondernemerschap. Als zelfstandig ondernemer krijg je wel te maken met een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze wordt nog verder uitgewerkt met voorwaarden gezien zo’n verzekering nu door veel zzp’ers als te duur bestempeld wordt en daardoor nauwelijks wordt afgesloten.

Werkgevers

Aandachtspunten
Door de komst van een nieuw pensioenstelsel zijn er zaken waar je als werkgever op moet letten:

 • Het nieuwe stelsel biedt meer individuele keuzevrijheid. Hoe ga je hier als werkgever mee om?
 • Zorg dat je weet hoe de overgang gaat verlopen van het huidige naar het nieuwe stelsel en hoe de eventuele financiële gaten worden opgevuld.
 • Bekijk welke nieuwe kansen er ontstaan voor je personeelsbeleid en maak wijzigingen tijdelijk bekend bij je medewerkers.

Kortom er gaan wel een aantal zaken veranderen. Hoe dit er concreet allemaal uit gaat zien zal hopelijk snel duidelijk worden.

We houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen over dit onderwerp zodat je als DGA weet wat je kunt verwachten.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Wij werken met een aantal goede partners die je kunnen adviseren. Neem contact op en we brengen je graag in contact!


Meer lezen?


  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram