fbpx

Overuren: uitbetalen of opnemen?

Door Roy | 15 januari 2019

Het lijkt wel een eeuwige discussie als het gaat over het uitbetalen van overuren. Vaak hoor je van de mensen om je heen dat het niet verstandig is om deze te laten uitbetalen, omdat het zwaarder belast zou worden en je er dus minder aan over houdt. Maar is dat wel zo?

Check de afspraken
Allereerst is het belangrijk om bij je werkgever na te gaan wat de afspraken zijn rondom het uitbetalen van overuren. Het is goed om een eventuele CAO, arbeidsovereenkomst of personeelshandboek te raadplegen. Let ook op meeruren wanneer je parttime werkt. Werk je bijvoorbeeld 32 uur, dan worden de uren tot de fulltime weekuren gezien als meeruren.

Fabeltje
Overuren worden even zwaar belast als regulier loon. Maar hoe kan het dan dat het uiteindelijk bedrag op je bankrekening zo tegenvalt? Dit komt door de belastingschijven. Een term die je misschien al eens voorbij hebt horen komen. We leggen dit kort aan je uit.

Belastingschijven
In principe geldt hoe hoger je inkomen per jaar, hoe meer belasting je hierover moet betalen. Tot de eerste € 68.507 betaal je 37,35% belasting. Verdien je meer dan € 68.507? Dan betaal je 49,50%. 

Overwerk (en vakantiegeld, bonus etc.) wordt altijd belast tegen een hoger tarief dan waar je salaris normaal ook tegen belast wordt. Doordat deze in eerste instantie zwaarder wordt belast, houd je hier netto minder aan over in eerste instantie.

Heffingskortingen
Naast de belastingschijven spelen de Algemene heffingskorting en de Arbeidskorting ook een rol. Deze wordt toegepast bij elk werkend persoon in Nederland. In de reguliere loonbetaling wordt dus al rekening gehouden met de heffingskortingen. Overwerk is een incidentele betaling waardoor je loon wordt verhoogd. Tegenwoordig zijn de heffingskortingen degressief en dat betekent dat deze steeds lager worden bij steeds hoger loon. Hierdoor wordt extra belasting gerekend en om dit te compenseren wordt extra hoog inhouden.

Opletten!
Het laten uitbetalen van je overuren wordt dus bij je inkomen gerekend. Een verhoging van het inkomen kan als gevolg hebben dat je niet meer in aanmerking komt voor een zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag. Benieuwd wat de grens is? De Belastingdienst geeft hierover meer informatie.

Kortom
Zorg dat je vooraf checkt wat de impact is op de hoogte van je inkomen wanneer je overweegt om je overuren uit te laten betalen. Het kan nadelige gevolgen hebben voor toeslagen. Ook een wijziging in je basisinkomen kan effect hebben. Het kan dan voordeliger zijn om de overuren op te nemen als verlof uren. Belangrijk is om elk jaar je aangifte inkomstenbelasting te doen!

Voor werkgevers

Aanpassing wetgeving
Per 2018 is de Wet minimumloon en minimumvakantiebijlage (WML) aangepast. Werkt een medewerker voor het minimumloon meer uren dan contractueel is vastgelegd? Dan ben je verplicht het minimumloon te betalen over deze meeruren of overuren. Tevens ben je verplicht om hier vakantietoeslag over te betalen, tenzij een CAO hier anders over heeft bepaald. Wanneer een medewerker meer dan driemaal het wettelijk minimumloon ontvangt, kan worden overeengekomen dat deze medewerker geen recht heeft op vakantietoeslag of recht heeft op een lager bedrag.

Tijd voor tijd
Tijd voor tijd is vanaf 1 januari 2019 alleen nog toegestaan als hierover bepalingen in de CAO zijn vastgelegd. Is er geen CAO van toepassing? Voor werknemers met een minimumloon is het vanaf 1 januari 2019 niet meer mogelijk om overwerk met tijd voor tijd te compenseren. Dit moet direct uitbetaal worden.

Voor werknemers die meer verdienen dan het minimumloon is tijd voor tijd nog wel mogelijk als alle uren bij elkaar opgeteld ervoor zorgen dat deze persoon het minimumloon ontvangt.

Gevolgen
Betaal je als werkgever een stuk hoger dan het minimumloon? Dan zul je niet zoveel merken van de nieuwe wetgeving gezien je bij het uitbetalen van overuren waarschijnlijk ook boven de grens blijft.

Voor werkgevers die meerdere medewerkers hebben die rond het minimumloon zitten is het opletten. Het is handig om goed na te gaan of een medewerker voor alle gewerkte uren samen in een betalingsperiode ten minste het minimumloon ontvangt. Wanneer dit niet het geval is zul je dit moeten aanvullen tot het minimumloon wat extra loonkosten met zich mee kan brengen voor zowel de gewerkte uren als de vakantietoeslag. Er komt dus ook meer administratie bij kijken.

Kortom
Om onduidelijkheid en discussie achteraf te voorkomen is het goed om de afspraken rondom meeruren en overwerk na te gaan in een CAO of vast te leggen wanneer er geen CAO van toepassing is.


Meer lezen?

    Alle blogs
    Ondernemingsweg 2C
    2404 HN 
    Alphen aan den Rijn

    Onze kantoren

    Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
    Chat openen
    Welkom!
    Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram