Freelancer of zzp’er inhuren > Overig > Actueel > GoedOpOrde.nl

Freelancer of zzp’er inhuren

door Roy
categorie

Het kan voorkomen dat er projecten of werkzaamheden zijn die je niet met je eigen medewerkers kunt of wilt doen. Een optie is om een freelancer of zzp’er in te huren. Het voordeel is dat je geen loon hoeft te betalen en ook geen afdrachten van de belastingen, verzekeringen en andere kosten hebt. Hier moet de ingehuurde persoon zelf voor zorgen en stuurt deze een factuur aan jou voor de geleverde diensten.

Waar je op moet letten

Buiten de vele voordelen die de inhuur van een zzp’er/freelancer biedt, zitten er ook risico's aan verbonden. Hieronder lichten we kort toe waar je op moet letten bij het aangaan van deze zakelijke overeenkomst. Zo voorkom je boetes en houd je het risico zo klein mogelijk.

  • Voorheen zorgde de VAR-verklaring ervoor dat je als opdrachtgever aan kon tonen dat er geen sprake was van een verkapt dienstverband. Sinds de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in het leven is geroepen is de VAR komen te vervallen. Om te voorkomen dat je achteraf aanslagen krijgt voor loonheffing en premies is het verstandig om een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst te gebruiken en deze afspraken in de praktijk na te leven. Meer informatie over kun je vinden op de website van de Belastingdienst.
  • Er mag geen sprake zijn van een gezagsverhouding. Dit houdt in dat je alleen afspraken over de opdracht en de periode mag vastleggen. Afspraken over bijvoorbeeld werktijden en vakanties mag je niet maken. Zo voorkom je het risico van een werkgever/werknemer-verhouding.
  • De belangrijkste eis is dat een freelancer/zzp’er minimaal drie verschillende opdrachtgevers heeft per jaar. Het is van belang om dit kenbaar te maken aan de zzp’er. Daarbij is de officieuze drempel dat maximaal 70% aan de grootste opdrachtgever kan worden toegeschreven. Dit is echter geen harde vereiste.
  • Als je als opdrachtgever stelt dat altijd dezelfde persoon aanwezig is, kan dat worden gezien als ´verplichte persoonlijke arbeid'. Dit kan als verkapte arbeid worden gezien.
  • Wanneer de zzp’er/freelancer op jouw kantoor werkzaam is, ben je verplicht om dezelfde bescherming te bieden tegen arbeidsrisico's als vaste werknemers. Uitzondering geldt voor zzp'ers die vanaf een andere locatie voor je bedrijf werken.

Let op

Bovenstaande is alleen van toepassing als je zelf rechtstreeks iemand inhuurt. Wanneer je gebruik wilt maken van een intermediair, payrollbedrijf of iemand uit het buitenland wilt inhuren zijn er andere spelregels.

Wet DBA uitgesteld

Het kabinet wil de wet DBA vervangen per 1 januari 2020. Tot die tijd handhaaft de Belastingdienst de wet DBA niet. Dit betekent dat je als opdrachtgever geen boetes of naheffingen krijgt als achteraf als achteraf blijkt dat een zzp'er/freelancer in loondienst werkte.
Sinds 1 juli 2018 kan de Belastingdienst wel kwaadwilligen handhaven. Dit doen zij als het bijvoorbeeld overduidelijk is dat zzp’er en opdrachtgever een werkgevers-werknemersrelatie hebben.

 


Mag je de btw aftrekken van zakelijke etentjes? 

Ben jij voorbereid op de tarief wijziging van de lage btw van 6% naar 9%?

 

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief om geen nieuws te missen over wat belangrijk is voor jou als ondernemer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze vestigingen

Alphen aan den RijnUtrechtDen Haag
Volg ons: 
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
Powered by
phoneenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram