fbpx

Hoe zit het met de btw bij zaken doen in het buitenland?

Door Dewi | 17 maart 2020

Het is voor veel ondernemers onduidelijk hoe het met de btw zit wanneer je zaken gaat doen in het buitenland. Dan gaat het zowel om de import als de export van goederen of diensten. Wanneer moet je btw betalen en hoe vraag je het terug?

Btw en het buitenland

Als ondernemer doe je ongemerkt al snel zaken met het buitenland. Het kan zijn dat je op de bonnen of facturen buitenlandse btw ziet staan en soms helemaal geen btw. Dit heeft invloed op je administratie en btw-aangifte, omdat de reguliere btw-tarieven en regelingen niet gelden op het moment dat je zaken doet met het buitenland.

Btw binnen de EU

Goederen

Import
Heb je een goed of dienst afgenomen van een ondernemer uit een ander EU-land? Dit wordt een zogenoemde intracommunautaire verwerving genoemd. De leverancier brengt je dan 0% btw in rekening. Over het bedrag moet je de Nederlandse btw rekenen. Je berekent zelf het bedrag en geeft deze op in je aangifte. Let erop dat je het juiste btw-tarief hanteert.

Rekent je leverancier wel btw op de factuur? Je kunt de btw in de meeste gevallen terugvragen via het formulier ‘Teruggaaf van btw uit andere EU-landen’ van de Belastingdienst.

Export
Wanneer het gaat om het exporteren van goederen binnen de EU gebruik je het 0% btw-tarief. De afnemer betaalt dan de lokale btw. Voorbeeld: lever je goederen aan een Franse afnemer? Dan betaalt de Franse klant de Franse btw. Er moet wel aan twee voorwaarden worden voldaan:

  • Je klant heeft een geldig btw-nummer nodig; en
  • Je moet kunnen aantonen dat de goederen ook echt zijn vervoerd naar het land van bestemming. Denk aan een kopie van de vrachtbrief, factuur van de vervoerder of het invoerbewijs in het land van bestemming.
Diensten

Verleen je diensten binnen de EU? De btw wordt in principe verlegd naar de klant. Je zet dat ‘btw verlegd’ op de factuur. De afnemer betaalt dan in het eigen land de btw. Vergeet niet dat je in het geval van btw verlegt ook btw-aangifte moet doen! Via het hulpmiddel ‘Diensten in en uit het buitenland’ van de Belastingdienst kun je nagaan wat je met de btw moet doen in jouw specifieke geval. En ook of je eventueel een ‘Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ICP) moet doen. Dit is namelijk afhankelijk van het land waarin je klant is gevestigd en hoe de regelgeving daar is.

Om te btw te kunnen verleggen is het belangrijk om zeker te weten dat je afnemer een zakelijke partij is. Je riskeert boetes en naheffingen wanneer achteraf blijkt dat het om een particulier ging. Check altijd het btw-nummer van je klant! Dit kun je hier doen.

BTW regels veranderen per 2021

Eerder was het de bedoeling dat er per 1 januari 2021 nieuwe btw-regels zouden komen voor afstandsverkopen binnen de EU. Deze regels worden worden nu opgeschoven naar 1 juli 2021.

Drempelbedragen
Voor lange afstandsverkopen komt een algemene drempel van € 10.000 euro. Als je jaarlijks onder dit bedrag blijft met je verkopen in EU-landen mag je als Nederlandse webshop de Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Boven dit bedrag moet je het btw-tarief van het EU-land van de klant in rekening brengen.

Btw-aangifte wordt makkelijker
De huidige MOSS-regeling wordt uitgebreid. Vanaf 2021 kun je de verschuldigde btw in andere EU-landen via de Nederlandse Belastingdienst aangeven. De Belastingdienst zorgt dan dat de btw bij het juiste EU-land terecht komt.

Wanneer je als kleine ondernemer onder de drempel van € 10.000 blijft kun je alvast een overweging maken of de afstandsverkopenregeling mogelijk voordeliger uit pakt voor jou. Kijk hierbij goed naar de btw-tarieven van de verschillende landen in verhouding met de Nederlandse btw.

Btw buiten de EU

Ook hier maken we een onderscheid in importeren en exporteren van goederen en diensten.

Goederen

Naar Nederland importeren
In de meeste gevallen betaal je bij de Nederlandse Douane de btw wanneer goederen je uit landen buiten de EU importeert. Beschik je over een artikel 23 vergunning? Dan betaal je de btw via de reguliere btw-aangifte. Dit is vooral van toepassing als je vaker zaken doet met het buitenland. Wanneer je recht hebt op vooraftrek van de btw mag je betaalde btw over je import aftrekken als voorbelasting.

Importeren naar ander EU-land
Het kan ook zijn dat je goederen importeert uit een niet EU-land en deze in een ander EU-land buiten Nederland importeert. Dit kan zijn wanneer je uit bijvoorbeeld China goederen koopt en deze laat lossen in de havens van Antwerpen in België. Doordat je de goederen in België invoert, betaal je hier de Belgische btw over. Bij de Douane in België doe je ook de aangifte en krijg je invoerdocumenten. De betaalde btw kan je via de Belastingdienst in Nederland terugvragen.

Diensten

En diensten dan? Via het eerdergenoemde hulpmiddel van de Belastingdienst kun je achterhalen of de leverancier of jijzelf de btw moet betalen. Check altijd welke optie voor jou de juiste is! Zorg er altijd voor dat je in je administratie altijd een duidelijk onderscheid maakt tussen import uit een land buiten de EU en binnen de EU.

Vragen?

Btw bij het zakendoen in het buitenland is complex. Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.


Meer lezen?

    Alle blogs
    Ondernemingsweg 2C
    2404 HN 
    Alphen aan den Rijn

    Onze kantoren

    Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
    Chat openen
    Welkom!
    Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram