fbpx

Fout gemaakt in je btw-aangifte! Wat nu?

Door Dewi | 2 november 2020

De btw-aangifte heb je netjes ingediend en betaald. Maar dan ontdek je een fout… Niet schrikken, dat kan gebeuren. Er zijn genoeg mogelijkheden om je btw-aangifte te corrigeren. Hoe doe je dat dan?

De ontdekking

Het kan elke ondernemer een keer overkomen om een fout te maken in de btw-aangifte. Je hebt een factuur, zakelijke uitgave of btw-tarief over het hoofd gezien. Hierdoor heb je te weinig of juist te veel btw betaalt. Vaak ontdek je pas veel later dat je deze vergissing hebt gemaakt. Wat moet je doen?

Btw-aangifte corrigeren

Wanneer je er echter bent gekomen dat er een fout in je btw-aangifte zit, moet je de aangifte corrigeren. Ontdek je de fout na de aangiftetermijn? Dan hangt het af van het bedrag wat je kunt doen.

 • De correctie is kleiner dan € 1.000.
  Je kunt de correctie zelf verrekenen in de eerstvolgende aangifte als blijkt dat je € 1.000 euro of minder moet betalen of terugkrijgt.
 • De correctie is groter dan € 1.000.
  In dit geval moet je via een zogeheten suppletie omzetbelasting de correcties doorgeven op de eerder ingediende btw-aangifte.

Suppletieverzoek indienen

Hoe moet je een suppletieverzoek indienen? Ga naar het inloggedeelte van de Belastingdienst en corrigeer de aangifte met het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’. Deze vind je bij ‘Overige formulieren’. Je kunt een suppletie over een bepaald tijdvak of voor een heel boek- of kalenderjaar indienen. Je kan tot 3 maanden na je jaaraangifte suppletie doen zonder het risico op een boeterente.

Heb je het formulier ingestuurd? Maak de btw die je eventueel nog moet betalen niet gelijk aan de Belastingdienst over. Wacht totdat je van de Belastingdienst de naheffingsaanslag hebt ontvangen.

Wanneer je over ‘oude’ belastingjaren nog recht hebt op een teruggave van btw boven de € 1.000 kun je deze tot 5 jaar terug nog terugvragen bij de Belastingdienst. Als je nog btw verschuldigd bent geldt andersom ook dat de Belastingdienst over 5 jaar terug nog een naheffingsaanslag kan opleggen.

Krijg ik een boete?

Heb je vrijwillig een correctie gedaan? Dan hangen de gevolgen af van de situatie.

 • De correctie is tot € 1.000 en je hebt deze gecorrigeerd in een volgende aangifte.
  Als je de correctie zelf hebt verwerkt krijg je geen naheffingsaanslag of teruggaafbeschikking.
 • Je hebt te veel btw aangegeven en een suppletie ingediend.
  Binnen een paar weken ontvang je van de Belastingdienst een teruggaafbeschikking. Het bedrag krijg je dan uitbetaald of het wordt verrekend met openstaande belastingschulden. Heb je recht op een teruggave na het boekjaar waarin je de btw hebt afgedragen? Mogelijk krijg je belastingrente.
 • Je hebt te weinig btw aangegeven en een suppletie ingediend.
  Binnen enkele weken krijg je een naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Je hoeft geen belastingrente te betalen als je het suppletieformulier hebt ingediend binnen drie maanden na afloop van het jaar waarin je de btw moest betalen. Het is wel mogelijk dat er een verzuimboete wordt opgelegd. Dit is 5% van het btw-bedrag wat je verschuldigd bent. Dien je geen suppletie in terwijl je wel te weinig btw hebt aangegeven en afgedragen? Dan riskeer je een vergrijpboete. Deze is meestal hoger dan een verzuimboete!

Hulp nodig?

Merk je dat je moeite hebt met je administratie en btw-aangifte? Neem dan een goede boekhouder of accountant in de arm. Dit bespaart een hoop stress, fouten en mogelijke boetes.
Wil je weten hoe wij jou hierin kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op!


Meer lezen?

  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram