fbpx

Hoe werkt het uitkeren van dividend?

Door Dewi | 9 mei 2022

Wanneer je winst maakt in de BV kom je op een punt dat je overgaat tot het uitkeren van (een deel) van de winst. Dit gebeurt meestal in de vorm van een dividenduitkering. Hoe het uitkeren van dividend werkt als DGA en waar je op moet letten vertellen we je in dit artikel.

Voordat we de diepte in duiken over hoe het uitkeren van dividend werkt is het goed om even bij de basis te beginnen.

Wat is een dividenduitkering?

Een dividenduitkering is winstuitkering van een onderneming aan de aandeelhouder(s). De hoogte van de uitkering hangt af van de hoogte van de behaalde winst. Tijdens de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) wordt besloten of er een uitkering kan worden gedaan en voor welk bedrag. Of er een uitkering gedaan kan worden, waar deze naartoe gaat en wat mogelijke bedragen zijn kan afwijken als er in de statuten van de BV andere afspraken staan vermeld.

Voordat het voorgenomen bedrag wordt uitgekeerd als dividend is wettelijk vastgelegd dat er vooraf een balanstest en uitkeringstoets moet worden uitgevoerd door het bestuur. Bij de balanstest wordt de uitkering beoordeeld waarbij rekening wordt gehouden met de verplichte reserves op basis van statuten of wetgeving. Bij de uitkeringstoets wordt gekeken of de dividenduitkering er niet voor zorgt dat je op de korte termijn niet meer aan je verplichtingen kunt voldoen.

Ook als je als DGA de enige aandeelhouder bent is het goed de zaken op een juiste manier te documenteren. Je hebt ook als DGA de verantwoordelijkheid om de uitkering te beoordelen en goed te keuren. Als er onterecht goedkeuring wordt gegeven, kan je als bestuurder aansprakelijk worden gehouden wanneer er tekorten zijn waardoor zaken niet meer betaald kunnen worden,

Is een dividenduitkering verplicht?
Het uitkeren van dividend is niet verplicht als je winst maakt. Je kunt eventuele winst in je bedrijf investeren of besluiten om de dividenduitkering wat uit te stellen. Houd je de winst in je bedrijf? Dan wordt dat ‘winstreserve’ genoemd.

Dividenduitkering naar privé

Om dividend uit te keren aan jezelf moet je, naast de eerdergenoemde testen, ook jezelf verplicht een DGA-salaris uitkeren. Voor 2022 is het minimum DGA-salaris vastgesteld op € 48.000 per jaar. De winst die overblijft na uitkering van het salaris mag je meenemen voor een dividenduitkering.

Overigens is de genoemde € 48.000 het minimumsalaris, maar kan natuurlijk hoger liggen. Er wordt hierbij gekeken naar het gebruikelijk loon. Een directeur met 400 medewerkers zal niet wegkomen met de uitkering van het minimumsalaris per jaar.

Belasting
In eerste instantie moet je over de behaalde winst vennootschapsbelasting betalen. Het belastingtarief staat voor 2021 op 15% over de eerste € 245.000. Boven dit bedrag bedraagt de belasting 25%. Voor 2022 is het belastingtarief nog steeds 15% alleen gaat dit tot € 395.000 in plaats van € 245.000. Boven dit bedrag bedraagt de belasting 25,8%. Een kleine verhoging dus.

Ga je hierna over tot het uitkeren van dividendbelasting? Dan moet je met de BV hierover ook belasting betalen. De aangifte dividendbelasting moet je binnen 3 maanden na de formele vaststelling van het dividend doen. De dividendbelasting staat nu op 15%. Als aandeelhouder moet je dan zelf ook nog belasting betalen als je meer dan 5% van de aandelen hebt. Bij de aangifte inkomstenbelasting wordt dit in box 2 belast met een tarief van 26,9%. De eerder door de BV ingehouden dividendbelasting van 15% mag je hierop in mindering brengen waardoor je uiteindelijk aanvullend 11,9% betaalt.

Dividenduitkering naar holding

Wil je vanuit de BV de dividenduitkering naar je holding laten uitkeren? En heb je met de holding ten minste 5% van de aandelen in de onderliggende BV? Dan kun je dit zonder voorwaarden doen, omdat het onder de deelnemingsvrijstelling valt. Daarover in de volgende alinea meer. Wil je vanuit de holding naar privé uitkeren?  In dit geval moet je altijd eerst het minimum DGA-salaris van € 48.000 per jaar aan jezelf hebben uitgekeerd vanuit de holding. Dit kun je doen vanuit de managementfee die je vanuit de BV ontvangt. De winst die wordt uitgekeerd komt ook in de holding terecht en maakt samen met de managementfee je inkomsten.

Belasting
Als je in totaal twee BV’s hebt (holding en de werkmaatschappij) hoef je niet twee keer vennootschaps- en dividendbelasting te betalen. Heb je met de holding meer dan 5% van de aandelen in de werkmaatschappij? Dan kun je gebruik maken van de deelnemingsvrijstelling. De werkmaatschappij betaalt dan de vennootschapsbelasting. En de holding betaalt de dividendbelasting bij een uitkering van dividend naar jezelf.

Wanneer geen dividend uitkeren?

Veel ondernemers maken tijdens de coronacrisis gebruik van verschillende steunmaatregelen. Heb je gebruik gemaakt van de NOW-regeling? Dan mag je niet altijd dividend uitkeren. Doe hiervoor altijd een check met je boekhouder of accountant. Ook als je verlengd uitstel van betaling hebt aangevraagd, mag je geen ook geen dividend uitkeren.

Wet excessief lenen

Op dit moment ligt er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om overmatig lenen door een DGA aan zijn eigen BV te ontmoedigen. De leningen worden feitelijk gezien als dividenduitkeringen. Alle schulden aan de BV, enkele eigenwoningschulden uitgezonderd, worden bepaald drempelbedrag belast in box 2 van de inkomstenbelasting. Het drempelbedrag is nu gezet op € 700.000. Als je een fiscaal partner hebt is dit bedrag voor partners samen.

Het voorstel is nog niet definitief, maar de bedoeling is dat deze wet in 2023 in zal gaan.

Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram