fbpx

Lage btw-tarief wijzigt van 6% naar 9%: wat moet je weten?

Door Roy | 21 november 2018

Het lage btw-tarief wordt vanaf 1 januari 2019 verhoogt van 6% naar 9%. Wat moet je over deze wijziging weten? Hieronder lees je er alles over!

 

Op welke goederen en diensten heeft de btw-verhoging betrekking?

We horen regelmatig in de media dat de boodschappen weer duurder zijn geworden. De verhoging van het btw-tarief van 6% naar 9% heeft echter op meer goederen en diensten een impact. Denk hierbij aan uitjes als hotelovernachtingen, evenementen of een diner in een restaurant. Ook voor de kapper, bouwondernemers (stukadoor/schilders etc.), fietsen- en schoenmakers, genees- en hulpmiddelen, boeken en (OV)-vervoer geldt deze verhoging. Kijk hier voor een volledige overzicht.

Op wie heeft het invloed?

Voor iedere ondernemer die btw-plichtig is! Op het moment dat je goederen of diensten levert die zijn belast met het lage tarief zal je te maken krijgen met een prijsverhoging of een margedaling. De btw-verhoging kun je op 2 manieren verwerken:

  1. Je belast de verhoging volledig door
  2. Je behoudt de huidige prijzen en verlaagt hiermee je marge.

Welke keuze ga je hierin maken en wat zijn je afwegingen?

Voor de consument of bedrijven met een btw-vrijstelling zullen de goederen en diensten duurder worden in aankoop. De consument zal niet direct enthousiast worden van een prijsverhoging als gevolg van het verhoogde btw-tarief. Wanneer je als ondernemer btw terug kan vragen zal je niets merken van de stijging in de kosten. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is dan ook “Wie is mijn klant?” En vanuit deze vraag kun je vervolgens bedenken of en hoe je de tariefsverhoging door gaat voeren.

Voorbereiden

1 januari 2019 nadert al snel en het is goed alvast in te spelen op de wijzigingen. Wanneer je aan de consument levert, zal je dus je aanbiedingsprijs moeten verhogen om de btw-verhoging te compenseren als je niet jouw eigen marge wil verlagen. Bij het aanpassen van de aanbiedingsprijzen kun je er daarnaast ook voor kiezen om het bedrag naar boven af te ronden met het oog op een inflatiecorrectie. Hiermee voorkom je dat de btw-verhoging ten koste gaat van jouw marge, maar is jouw klant wel duurder uit. Is deze bereid jouw product of dienst af te blijven nemen na de prijsverhoging?

Zorg ook voor een aanpassing van het btw-tarief in kassasystemen, facturen en de btw-aangifte bij de jaarovergang. Het staat immers niet fraai als jouw klant een factuur of bon ontvangt waarop nog de 6% btw is opgenomen.

Het Ministerie van Financiën heeft aangekondigd dat er géén overgangsregeling komt. Heb je geen recht op btw aftrek? Zorg er dan voor dat je dit jaar nog grote aanschaffingen doet met 6% btw of vraag vast een factuur die je ook (gedeeltelijk) betaalt in 2018. Dan geldt het lagere tarief nog, ook al is de levering in 2019.

Ben jij een ondernemer die te maken heeft met de btw-verhoging van 6% naar 9% en ben je op zoek naar een goede gesprekspartner om te kijken wat voor jou de beste manier is om deze tariefswijziging door te voeren naar je klanten en in de administratie? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!


Meer lezen?

    Alle blogs
    Ondernemingsweg 2C
    2404 HN 
    Alphen aan den Rijn

    Onze kantoren

    Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
    Chat openen
    Welkom!
    Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram