fbpx

Auto wel of niet op de zaak zetten?

Door Dewi | 23 mei 2022

Het is een onderwerp wat altijd terugkomt bij ondernemers. Kun je een auto nu het beste zakelijk of privé rijden? Het is een vraag waar niet één antwoord op te geven is en daarom een onderwerp waarover veel onduidelijkheid bestaat. Daarom wat meer informatie over of je die auto nu wel of niet zakelijk moet rijden.

Ondernemers rijden soms in de meest mooie auto’s en je hoort dan dat ze deze op de zaak hebben staan. We begrijpen dat je direct enthousiast bent en ook overweegt om zakelijk te gaan rijden. Voordat je die toffe bak gaat bestellen, trappen we je even op de rem. Het is namelijk niet altijd zo voordelig en interessant. Er zit mogelijk extra administratie aan vast en kun je te maken krijgen met bijtelling. Daarbij moet je ook voor de inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw) afzonderlijk bepalen of de auto op de zaak staat. Om je een goede afweging te laten maken volgt hier een nadere uitleg van de regels.

Regels voor de inkomstenbelasting

Om te beginnen is het goed om te weten hoeveel kilometers je naar beste inschatting zakelijk gaat rijden. Ga je de auto voor meer dan 90% zakelijk gebruiken? Dan moet je hem voor de inkomstenbelasting op de zaak zetten. Als je de auto voor minder dan 10% zakelijk rijdt, dan mag je auto niet op de zaak. De meeste ondernemers met een auto op de zaak vallen in de derde categorie en dat is als je tussen de 10% en 90% aan zakelijke kilometers rijdt. In dit geval mag je zelf kiezen of je de auto zakelijk of privé gaat rijden.

Kanttekening is wel dat de keuze die je maakt bindend is. Je maakt deze keuze bij het starten van je bedrijf of bij het aanschaffen van een auto. Zorg dus altijd dat je niet zomaar blind een keuze maakt..

Je kunt tussentijds wel wijzigen als er bijzondere omstandigheden zijn. Zoals een aantoonbare wijziging dat je minder dan 10% zakelijk rijdt of als je een andere auto aanschaft.

Voor DGA’s geldt dat je de auto vanuit de BV over kunt nemen in privé als werknemer.

Zakelijk of privé?

Om een goede keuze te kunnen maken is het ook handig om te weten wat de impact van je keuze is. We hebben hierin drie smaken.

Auto op privé
Je valt hier automatisch in als je de auto voor minder dan 10% rijdt. Of je kiest hiervoor als je minder dan 90% zakelijk rijdt. Als je de auto privé blijft rijden, mag je € 0,19 per zakelijke kilometer meenemen als zakelijke kosten. Hiervoor moet je wel het aantal zakelijk gereden kilometers bijhouden.

Auto zakelijk – minder dan 500 kilometer privé
De voordelen van deze optie is dat je geen bijtelling hoeft te betalen en eventuele gemaakte autokosten mee mag nemen in de administratie. Hiervoor moet je wel een sluitende kilometerregistratie bijhouden die aan de eisen voldoet.

Auto zakelijk – meer dan 500 kilometer privé
In dit geval ga je bijtelling betalen waarbij er een vast bedrag wordt vastgesteld. Als je autokosten hoger uitvallen dat de hoogte van de bijtelling mag je dit resterende bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen.

Wat is bijtelling?

Het is eigenlijk belasting over de privé kilometers die je maakt met je zakelijke auto. Er wordt een percentage van de nieuwwaarde van de auto opgeteld bij je winst. Daar moet je dan belasting over betalen. Er is een standaard bijtelling van toepassing bij auto’s tot 15 jaar oud. Voor de meeste auto’s geld hier een percentage van 22%. Bij elektrische auto’s is de bijtelling voor 2022 gezet op 16% tot een waarde van € 35.000. Boven dit bedrag wordt het reguliere percentage van 22% gerekend. Uitgangspunt voor het berekend van de bijtelling is de cataloguswaarde (nieuwprijs incl. btw). Voor youngtimers, auto’s ouder dan 15 jaar, geldt dat de bijtelling over de dagwaarde wordt berekend in plaats over de cataloguswaarde. Voor youngtimers is de bijtelling 35% over deze dagwaarde.

Regels voor de omzetbelasting

Naast inkomstenbelasting heb ook voor de omzetbelasting (btw) regels of de auto wel of niet zakelijk wordt aangemerkt. Ook hier zijn drie mogelijkheden die we behandelen.

Volledig zakelijk
Als het aantal privé kilometers onder de 500 kilometer blijft, wordt de auto als volledig zakelijk gezien. Als je autokosten maakt, kun je de btw hierover terugvragen. Je moet hierbij wel rekening houden dat woon-werkverkeer voor de btw onder privé kilometers vallen. Dit kan ervoor zorgen dat je al snel boven die 500 kilometer grens uit komt en je dus alsnog bijtelling moet gaan betalen.

Gedeeltelijk zakelijk met administratie
Laten we beginnen dat je voor deze optie een goede en sluitende rittenadministratie moet bijhouden. In dit overzicht moet duidelijk zijn hoeveel zakelijke en privé kilometers je hebt gereden. Over de zakelijk gereden kilometers mag je dan btw terugvragen.

Gedeeltelijk zakelijk zonder administratie
Als je niet zoveel zin hebt in het bijhouden van een rittenadministratie is er nog een optie, namelijk bijtelling betalen tegen een forfaitair percentage. Betaal je btw over de aanschaf van de auto? Dan is de bijtelling 2,7% over de cataloguswaarde over de eerste 4 jaar na de tenaamstelling. Vanaf 5 jaar na de tenaamstelling wijzigt het percentage naar 1,5%. Ook voor een margeauto, waarover dus al btw is betaald, is de bijtelling 1,5%.

Correctie privégebruik
De forfaitaire correctie privégebruik kan nooit hoger zijn dan de daadwerkelijk teruggevorderde btw in het betreffende jaar.
Voorbeeld: de bijtelling van 2,7% komt uit op een totaal van € 2.000. De teruggevorderde btw op de autokosten is € 800. Dan mag de € 800 gecorrigeerd worden.

Wat moet je nu doen?

Zoals je hebt gemerkt is er niet één antwoord op de vraag of je nu beter een auto op de zaak of privé kunt rijden. Maar met de informatie die je nu hebt, kun je wél een betere afweging maken. Ga dus voor jezelf na hoeveel zakelijke kilometers je rijdt of denkt te gaan rijden, type auto dat je graag rijdt, schatting van de autokosten per jaar en de hoeveelheid administratie die je bij wilt houden.

Advies

Als je twijfelt is het altijd goed om advies in te winnen bij je adviseur of boekhouder. Wij krijgen ook regelmatig vragen van onze klanten over de aanschaf van auto’s (of andere voertuigen) en geven hierbij altijd advies wat past bij de situatie en wensen van de klant.

Meer weten over onze dienstverlening of prijzen?

Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram