De arbeidsongeschiktheidsverzekering, ofwel AOV, is een onderwerp waarover veel ondernemers niet altijd goed op de hoogte zijn. Zeker als je het over de fiscale gevolgen hebt bij het afsluiten van een AOV zie je dat er kennis ontbreekt. Je wilt als ondernemer met een BV-constructie natuurlijk goed verzekerd zijn, maar waar doe je goed aan? De AOV op de BV afsluiten of toch beter privé?
In de praktijk zijn veel ondernemers niet goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Velen vinden het te duur of hebben een andere reden om geen verzekering af te sluiten. Toch is het verstandig om een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Als DGA heb je twee opties om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Je kunt de verzekering privé afsluiten of via de BV. Waar kies je voor? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
Wanneer je er voor kiest om de AOV op je eigen naam te zetten, dan zijn de premies fiscaal aftrekbaar bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Er is in principe geen limiet aan de hoogte van de aftrekbare premie.
Voordelen zijn dat je met deze constructie een fors belastingvoordeel kunt incasseren. Ook blijf je een arbeidsongeschiktheidsverzekering ontvangen als er iets met de BV gebeurt (zoals een faillissement).
Er zitten ook nadelen aan het privé afsluiten van een AOV. Eventuele periodieke uitkeringen worden belast als inkomen uit werk en woning in box 1 en worden verrekend met eventuele ingehouden loonheffing. Uitzondering hierop is de zwangerschapsuitkering die een inkomensverzekeraar doet op grond van een afgesloten AOV. Dit is onbelast. Tot slot moet je de premie vanaf je eigen rekening betalen en niet via de BV.
Overweeg je om een AOV af te sluiten via de BV? Dan zijn er twee mogelijkheden:
In beide gevallen is het voordeel dat je privé niet de kosten van de AOV-premie draagt en dat de betaalde premies aftrekbaar zijn voor de vennootschapsbelasting. Een ander voordeel is dat je eventuele winst kunt meeverzekeren. Raak je arbeidsongeschikt? Dan kun je in dit geval van toekomstige winsten in de BV nog loon en/of pensioen betalen.
Als je de AOV op de BV afsluit moet het arbeidsongeschiktheidspensioen ook door de BV worden betaalt als dat nodig is. Een nadeel is dat je als DGA bent gedwongen om de BV intact te laten bij arbeidsongeschiktheid.
BV als begunstigde
De uitkering komt in dit geval in de BV. Om de uitkering bij de DGA terecht te laten komen is relatief gemakkelijk op administratief gebied.
Een nadeel bij deze optie is dat, wanneer je arbeidsongeschikt raakt, de uitkering aan de BV wordt overgemaakt. Bij een faillissement van de BV kan dit tot problemen leiden. De uitkering valt dan namelijk onder het faillissement waardoor de uitkering stopt. Ook als je op dat moment nog arbeidsongeschikt bent.
DGA als begunstigde
In het geval van een faillissement heb je bij deze optie het voordeel dat de loondoorbetaling niet in het gevaar komt.
Over het algemeen is het fiscaal minder aantrekkelijk om een AOV op de BV af te sluiten. De betaalde premies kun je in privé tegen een hoger tarief in mindering brengen en bij een eventueel faillissement van de BV komt je uitkering niet in gevaar. Anderzijds kan het handig zijn om via de BV de AOV doordat je de winst kun meeverzekeren en gen kosten vanuit je privé hoeft te maken. Om een goede afweging te maken is het altijd verstandig om hierover met een adviseur of je boekhouder te sparren. Laat je goed informeren voordat je een keuze maakt waar je achteraf niet blij mee bent.