fbpx

Hoe voer je een kwitantie op in je boekhouding?

Door Dewi | 20 augustus 2019

Het is vast wel eens voorgekomen. Iemand uit je netwerk, zonder bedrijf, heeft voor je onderneming een klus gedaan vanuit een bepaalde expertise. Heel handig! Je wilt deze persoon graag betalen voor de werkzaamheden. Maar hoe verwerk je die vergoeding eigenlijk in je boekhouding?

Kosten opvoeren
Voor een particulier is het niet mogelijk om een factuur te versturen, omdat deze geen ondernemer is. Om als ondernemer aangemerkt te worden moet je namelijk ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Dit is met een particulier niet het geval. Je kunt in deze situatie een particulier vragen om een kwitantie te versturen. Op deze manier kun je de gemaakte kosten opvoeren in de boekhouding.

Kwitantie
Als je als ondernemer een kwitantie ontvangt, moeten de volgende zaken op het document staan:

  • Naam van de opdrachtgever (jouw bedrijf)
  • Naam van de particulier
  • Omschrijving van de opdracht/dienst/goederen
  • Bedrag in euro’s
  • Plaats
  • Datum van levering
  • Handtekening van de particulier

Let op! Er mag geen btw op de kwitantie komen te staan. De betreffende particulier is namelijk geen ondernemer voor de btw. Dit betekent dat je geen btw in vooraftrek mag brengen.

Belasting betalen
Het is goed om de particulier op de hoogte te stellen van de belasting die betaald moet worden. De kwitantie moet namelijk door deze persoon worden meegenomen in de aangifte inkomstenbelasting. Deze inkomsten vallen bij de aangifte onder ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ ofwel ‘Resultaat uit overige werkzaamheden (ROW)’. Eventueel gemaakte kosten (inkoop/reiskosten) mogen wel in mindering worden gebracht op deze inkomsten.

Voorbereid mens
Als ondernemer kun je dus de kosten aftrekken die je maakt bij het inzetten van iemand uit je netwerk zonder onderneming. Geen btw in vooraftrek brengen gezien een particulier dit niet mag voeren. Wel zo handig om de particulier vooraf goed te informeren over de impact op het inkomen. Denk aan het overschrijden van het drempelinkomen waardoor mogelijke toeslagen komen te vervallen of eventueel meer te betalen belasting bij de aangifte.

Heb je vragen over dit onderwerp of kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op!


Meer lezen?


Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram