fbpx

Wat doet een boekhouder eigenlijk precies?

Door Dewi | 21 september 2020

Als ondernemer kun je ervoor kiezen om een boekhouder in de arm te nemen. Niet iedereen doet het. Er zijn allerlei overwegingen waarom je het wel of niet moet doen. Maar waar heb je een boekhouder nou precies voor nodig? Je kan het toch ook gewoon zelf doen met een app?

Veel mensen denken dat een boekhouder alleen de boekhouding bijhoudt. In de basis is dit natuurlijk ook zo, maar er horen nog meer taken bij het vak!

De taken van een boekhouder

Zoals gezegd houdt een boekhouder zich in de eerste plaats bezig met het op orde houden van je administratie, doet analyses en zorgt dat dit een overzichtelijk geheel is voor de ondernemer. Dit is eigenlijk het uitgangspunt voor de verdere dienstverlening. Vanuit hier kan een boekhouder btw- en ICP aangiftes doen, jaarrekeningen opstellen, belastingregels toepassen en de aangifte inkomstenbelasting verzorgen.  Heb je een BV? Dan regelt een boekhouder daarnaast ook de aangifte vennootschapsbelasting, publicatiestukken en rapportages.

Wat doet de boekhouder nou precies?

In de basis zijn de bovenstaande taken wel bekend. Maar wat houdt dat nu in? We zullen het wat meer toelichten.

 • Administratie: inboeken van alle in- en verkoopfacturen en losse bonnetjes. Tegenwoordig is deze aanlevering voor ondernemers een stuk makkelijker gemaakt. Zo kunnen klanten bij ons simpel foto’s en facturen digitaal aanleveren via een app.
 • Controle: altijd wordt er een extra check gedaan of alles klopt. Denk aan tenaamstelling, tikfouten, gebruik van het juiste btw-percentage, kostensoort en of de bon wel zakelijk is.
 • Aangiftes: zorgen dat de aangiftes op tijd worden opgesteld en ingediend. Denk aan de btw-aangifte, aangifte vennootschapsbelasting en aangifte inkomstenbelasting. Hierbij wordt rekening gehouden met alle fiscale regels en mogelijke voordelen die je als ondernemer kunt benutten.
 • Balans opstellen: dit is een momentopname van je bedrijf als het gaat om zakelijke bezittingen en schulden.
 • Winst- en verliesrekening opstellen: voor de aangifte inkomstenbelasting is dit noodzakelijk, maar als ondernemer kun je hier ook zeker wat mee! Zo krijg je inzage in de omzet, kosten en winst binnen je bedrijf. Dit kun je goed gebruiken om bij te sturen of toekomstplannen te maken.
 • Jaarrekening: er wordt voor gezorgd dat deze juist wordt opgesteld en ook ter publicatie wordt aangeboden wanneer dit verplicht is, zoals bij B.V. ’s.

Bonus

Maar een boekhouder doet meer!

 • Online boekhouden: als een boekhouder een digitale werkwijze hanteert heb je altijd en overal realtime inzage in je financiën. Dat geeft rust en overzicht.
 • Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker doordat de boekhouder als tussenstation fungeert tussen jou en de Belastingdienst. Een boekhouder weet wat er wordt gevraagd en spreekt de ‘taal’.
 • Salarisadministratie: sommige boekhouders kunnen ook de salarisadministratie uit handen nemen. Heerlijk als je daar niet meer naar om hoeft te kijken toch?
 • Prognoses en begrotingen: naast de realtime inzage kan een boekhouder je meer inzage geven door het maken van bijvoorbeeld een liquiditeitsprognose of het werken met begrotingen. Zo kun je doelgericht met je organisatie aan de slag.
 • Structuur: een boekhouder biedt je structuur aan in je boekhouding en corrigeert waar nodig. Ook waarschuwt deze je op tijd wanneer dat nodig is.
 • Adviseur: vragen over welk btw-tarief je moet hanteren? Of je nu wel of niet die auto zakelijk moet kopen? Een boekhouder beantwoord al je vragen!

En natuurlijk zijn er boekhouders die nog meer services aan kunnen bieden. Denk aan hulp bij overgang van rechtsvorm of HR-advies.

Boekhouder: ja of nee?

Ben je een echte cijfergoeroe en ben je helemaal thuis in de wereld van belastingregels? Dan heb je misschien geen boekhouder nodig en kom je met een online app een heel eind. Je bent dan natuurlijk wel verantwoordelijk voor de juistheid van je administratie.

Ben je niet zo’n held met de administratie of vind je het ondanks je cijfermatige interesse toch fijn dat er een expert met je meekijkt? Dan kan het heel fijn zijn om je te laten ontzorgen door een boekhouder. Die herinnert je aan de oplevering zodat alles op tijd wordt geregeld of zorgt dat zoveel mogelijk wordt geautomatiseerd. Het kost natuurlijk geld. En of je nu een cijfergoeroe bent of niet, een boekhouder verdient zich altijd terug door goed advies te geven en door ervoor te zorgen dat alle fiscale voordelen worden benut. Maar het geeft jou de ruimte om je te focussen op wat je leuk vindt, namelijk geld verdienen met waar jij goed in bent! 

Wat wij voor onze klanten doen
Door het bieden van totaalpakketten zorgen wij ervoor dat onze klanten volledig worden ontzorgd. Of het nu gaat om een kleine ondernemer of een grotere organisatie. Zij kunnen zich focussen op hun onderneming en wij staan naast hen als financieel adviseur. Een fijne samenwerking! Wil je meer weten? Neem dan een kijkje voor wie we dit mogen doen.

Wat het kost? Dat vind je hier.

Geen zin om je verder in te lezen, maar wil je meer informatie? Bel, app of mail ons dan en we helpen je graag verder.


Meer weten?

Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram