fbpx

7 handige tips voor de zzp’er om te besparen op je aangifte inkomstenbelasting

Door Dewi | 2 maart 2020

Het is 1 maart geweest en dat betekent dat het weer tijd is om je belastingaangifte te doen. Vervelend, maar helaas een verplichting waar je niet onderuit komt. Misschien heb je vaak het gevoel dat je te veel belasting betaald. Maak jij optimaal gebruik van alle fiscale voordelen? We zetten de 7 belangrijkste tips voor je op een rij zodat jij kunt besparen op je aangifte inkomstenbelasting 2022.

1. Vraag op tijd uitstel aan

Als ondernemer moet je vóór 1 mei je aangifte inkomstenbelasting indienen. Zit je krap in je tijd? Wacht dan niet te lang en vraag op tijd uitstel aan bij de Belastingdienst. Hiermee gun je jezelf wat meer rust en tijd. Ook voorkom je eventuele verzuimboetes en hoge naheffingsaanslagen.

Zorg wel dat je uitstel aanvraagt voor 1 mei, anders riskeer je alsnog een boete.

Heb je een boekhouder of accountant? Dan kan deze dit regelen via de Uitstelregel Belastingconsulenten. Je hoeft dan verder niets te doen.

2. Profiteer van aftrekposten om je winst te drukken

Er zijn aardig wat aftrekposten waar je als ondernemer gebruik van kunt maken om je winst wat te drukken.

Zelfstandigenaftrek

Met de zelfstandigenaftrek verlaag je het belastbaar inkomen waardoor je minder belasting hoeft te betalen. In 2022 is de zelfstandigenaftrek € 5.030 en kun je toepassen als je de voorwaarden voldoet. Let op dat het bedrag voor de zelfstandigenaftrek tot 2030 wordt afgebouwd.

Startersaftrek

Deze aftrekpost is in het leven geroepen om startende ondernemers te helpen. Als je aan de voorwaarden voldoet mag je nog eens € 2.123 extra aftrekken als een verhoging op de zelfstandigenaftrek. Dit bedrag blijft in 2023 gelijk.

Ben je een bedrijf gestart vanuit arbeidsongeschiktheid? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid.

Mkb-winstvrijstelling

De winst die overblijft na vermindering van de ondernemersaftrek mag je gebruiken voor de mkb-winstvrijstelling. Met deze regeling mag je 14% van de overgebleven winst, na aftrek eerdere aftrekposten, aftrekken.

3. Investeer en profiteer!

Heb je het afgelopen jaar meer dan € 450 geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen? Dan kan dit je mogelijk belastingvoordeel opleveren. Wanneer je meer dan € 2.300 hebt geïnvesteerd, mag je vaak nog extra aftrekken. Dit wordt de investeringsaftrek genoemd en kent een aantal vormen waarvoor je in aanmerking kunt komen:

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  Wanneer je als ondernemer jaarlijks een bedrag tussen de € 2.400 en € 332.994 hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen voor je onderneming mag je maximaal 28% van het investeringsbedrag aftrekken.
 • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  Als je voor meer dan € 2.500 in energiebesparende bedrijfsmiddelen investeert heb je recht op een aftrek van 45,5%.
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  Heb je in een kalenderjaar meer dan € 2.500 aan milieu-investeringen gedaan? Dan mag je, afhankelijk van de categorie, tussen de 27% en 45% aftrekken.

4. Onderzoek of middeling een optie is

Het kan voorkomen dat je over de afgelopen jaren grote verschillen hebt gehad in inkomen. Je betaalt dan waarschijnlijk meer belasting dan wanneer je inkomen wat gelijkmatiger is. In dit geval kan het slim zijn om te kijken of de middelingsregeling wat voor jou op kan leveren. Het middelen van belasting kan over 3 opeenvolgende jaren worden gedaan nadat de aanslagen over die jaren definitief zijn. Hoe kun je dit makkelijk berekenen?

 1. Tel de inkomens uit werk en woning van 3 opeenvolgende jaren bij elkaar op
 2. Deel de uitkomst door drie
 3. Over het gemiddelde inkomen wat hieruit komt bereken je per jaar opnieuw de verschuldigde belasting
 4. Als de uitkomst van de berekeningen lager uitvallen dat de oude belastingbedragen en is het verschil groter dan het drempelbedrag van € 545 kom je in aanmerking voor een belastingteruggaaf en kan middelen interessant zijn.

5. Houdt rekening met de Zvw

Naast de aanslag inkomstenbelasting krijg je ook een aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). In loondienst wordt deze bijdrage automatisch van je salaris afgetrokken, maar als ondernemer krijg je hier een aparte aanslag voor. Er wordt gerekend met een percentage van 5,50% waarmee het bedrag kan oplopen tot € 3.259,68 over 2022. Het is dus goed om hier altijd geld voor opzij te zetten mocht je dit niet doen!

6. Vergeet je verzekering niet!

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is voor veel ondernemers een ding, want het is veel te duur. Er zit wel een voordeel aan de AOV. Je mag de premie namelijk aftrekken van de belasting als persoonlijke verzekering. Let op: dit zijn dan geen zakelijke kosten.

In je reguliere belastingaangifte kun je de AOV aftrekken als ‘uitgave voor andere inkomensvoorzieningen’. Afhankelijk van je winst en het belastingtarief kan dit netto een deel van je premie schelen. Daardoor kan het wellicht interessant zijn om een dergelijke verzekering tóch te overwegen wanneer je deze nog niet hebt.

Let op: het broodfonds is een particulier initiatief en daarom niet fiscaal aftrekbaar.

7. Maak gebruik van de voorlopige aanslag

Schrik je altijd van de belasting bedragen? Het is mogelijk om te spreiden door een voorlopige aanslag aan te vragen. Je kun een voorlopige aanslag aanvragen voor de inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Zie jij op tegen je aangifte?

De aangifte kan vanaf 1 maart worden gedaan. Zie jij er altijd tegenop? Of twijfel je of je wel voldoende gebruik maakt van alle ondernemersvoordelen? Het kan in je voordeel werken om een boekhouder of accountant in te schakelen. Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan eens vrijblijvend contact op!


  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram