fbpx

Vouchers: welk btw-tarief hoort hierbij?

Door Dewi | 14 mei 2019

Er zijn aardig wat btw-wijzigingen doorgevoerd per 1 januari 2019. Zo zijn er ook nieuwe regels over de btw-behandeling van waardebonnen en vouchers. Heb jij alles goed ingeregeld in je administratie?

Wat zijn vouchers?

Onder de nieuwe regeling spreek je van een voucher wanneer je hier een product of dienst (gedeeltelijk) mee kunt betalen. Dit kan een cadeaukaart of papieren bon zijn, maar elektronisch is ook mogelijk. Voorbeelden van vouchers zijn bioscoopbonnen, dinercheques, VVV-bonnen of een cadeaukaart voor jouw product of dienst. Kortingsbonnen vallen hier niet onder!

Enkelvoudig vs. Meervoudig

Volgens de nieuwe regels wordt er een onderscheid gemaakt tussen enkelvoudige en meervoudige vouchers wanneer deze per 1 januari 2019 zijn uitgegeven.

Enkelvoudig
Wanneer je een enkelvoudige voucher uitgeeft is het duidelijk welk soort product of dienst er met het inwisselen van de voucher kan worden aangeschaft. Denk aan een toegangskaartje, vervoersbewijs of rittenkaart voor een yogales. Op het moment van verkoop van dit type voucher ben je de btw verschuldigd.

Meervoudig
Bij het uitgeven van een meervoudige voucher is het niet duidelijk om welk product of dienst het gaat, waar de dienst of levering plaats gaat vinden, wie de dienst of levering gaat verrichten en welk btw-tarief toegepast moet worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een bioscoopbon die op meerdere plaatsen ingeleverd kan worden voor zowel een film (9% btw) als voor een snack (kan 21% zijn). Of een hotelvoucher die bij hotels in meerdere landen verzilverd kan worden. Bij meervoudige vouchers ben je pas btw verschuldigd op het moment dat de voucher wordt ingewisseld.

Waardebonnen

Geef je als bedrijf gratis waardebonnen, zegels of spaarkaarten uit? Dan gelden hier andere regels voor.

Bijbetalen bij inlevering waardebon
Wanneer je bij het inleveren van je waardebon verplicht moet bijbetalen is de btw-regeling voor vouchers niet van toepassing. De waardebonnen zijn dan kortingsbonnen. Bij een nagelstudio kun je bijvoorbeeld bij elke behandeling punten sparen. Deze punten kun je inwisselen voor een korting op een nagellak mét een kleine bijbetaling. De btw hoeft pas betaald te worden wanneer de waardebon wordt ingewisseld.

Inwisselen waardebon zonder bijbetaling
Kun je de waardebon of zegels inwisselen zonder een bijbetaling te doen? Dan valt dit wel onder de nieuwe btw-regeling voor vouchers. Denk aan horecagelegenheden waarbij je een stempelkaart vol kunt maken en bij inlevering van een volle stempelkaart een gratis kopje koffie of thee ontvangt. Wanneer er btw moet worden afgedragen hangt dan af of er van tevoren een product of dienst is bepaald en dus ook het btw-tarief vast staat.

Administratie

Hoe leg jij dit nu vast in je administratie? In de boekhouding moet duidelijk blijken van welk soort voucher of waardebon er sprake is. Is dit enkelvoudig of meervoudig? Wel of geen bijbetaling bij inlevering? Wanneer jij je administratie goed hebt ingericht zorg je ervoor dat je op de juiste momenten btw heft.

Vragen over de btw-behandeling van vouchers of spaar/kortingsacties binnen jouw onderneming? Twijfel je of je jouw administratie wel goed hebt ingericht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee!


Meer lezen?


  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram