fbpx

Zelfstandigenaftrek ZZP wordt flink teruggeschroefd

Door Dewi | 19 september 2019

Afgelopen dinsdag zijn de regeringsplannen bekend gemaakt op Prinsjesdag. Een van besproken punten is de zelfstandigenaftrek. Het kabinet heeft aangegeven dat de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 wordt verlaagd. Het belastingvoordeel voor zelfstandig ondernemers gaat binnen de komende tien jaar van € 7.280 naar € 5.000. Een enorme tegenvaller voor de zzp'er! 

Oh Oh Den Haag
Met het verlagen van de zelfstandigenaftrek wil de overheid een deel van de lastenverlichting voor burgers betalen. Ook wil Minister Koolmees de groeiende fiscale kloof tussen werknemers en zelfstandigen verkleinen. Dat is met name bedoeld om de schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Een deel van het geld wat beschikbaar komt zal worden gebruikt om de arbeidskorting de komende jaren te verhogen. Hier profiteren alle werkenden van.

In het regeerakkoord waren al afspraken gemaakt over het beperken van de zelfstandigenaftrek. Met de huidige plannen wordt het belastingvoordeel veel sneller afgebouwd dan eerder was afgesproken.

Zo werkt de zelfstandigenaftrek
Als je zzp´er bent mag je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek als je aan een paar voorwaarden voldoet. Hoe werkt dit precies?

 • Over de winst die je maakt als zelfstandige moet je inkomstenbelasting betalen.
 • De zelfstandigenaftrek is een bedrag (nu nog) € 7.280 die je van de behaalde winst mag aftrekken voordat het wordt belast.
 • Je betaalt daardoor dus minder belasting.
 • Voorwaarde is wel dat je minimaal 1.225 uur hebt gewerkt als ondernemer (en meer dan 50% van je tijd aan je onderneming hebt besteed). Dit is het zogeheten urencriterium.

De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor ondernemers. Deze regeling is ooit in het leven geroepen om de zzp’er een financiële tegemoetkoming te geven. Als zelfstandige moet je namelijk zelf je pensioen en sociale verzekeringen regelen. Als werknemer wordt dit grotendeels voor je geregeld.

Wat betekent dit voor jou als ondernemer?
Op dit moment mag je als ondernemer bij de belastingaangifte maximaal € 7.280 van je winst aftrekken. De komende 10 jaar wordt dit bedrag dus afgebouwd tot € 5.000. Houd er rekening mee dat je in de toekomst meer inkomstenbelasting zal moeten betalen. Doordat het stapsgewijs wordt afgebouwd krijg je niet ineens met een grote inkomensdaling te maken. In 2020 gaat er € 250,- van de aftrekpost af. Ook worden de tarieven van de inkomstenbelasting verlaagd, om de middenstand tegemoet te komen.

Heb jij helder wat de impact van deze wijziging zal zijn op jouw netto besteedbaar inkomen?


Meer lezen?


  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram