fbpx

10 eindejaarstips voor ondernemers 2020

Door Dewi | 17 november 2020

Het eind van 2020 komt heel snel dichterbij. Als ondernemer ben je natuurlijk al druk bezig met de plannen voor het nieuwe jaar. Maar laten we stilstaan bij het goed afsluiten van dit jaar zodat je op Oudejaarsavond met een gerust hart kunt proosten op een succesvol 2021. Wij geven je hierbij 10 eindejaarstips. Proost!

1. Belastingvoordeel door toepassen investeringsaftrek

Check of je bij het doen van investeringen aanspraak kunt maken op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Heb je investeringen gedaan maar zit je onder het minimum van € 2.401,- dan kun je overwegen om nog investeringen in bedrijfsmiddelen te doen. Denk aan laptops, printers, tablets waarvan het middel minstens één jaar mee gaat met een prijs van boven de € 450,-.
Let op! Er zit een maximum aanschafwaarde aan de KIA van € 323.544,- exclusief btw.

Wanneer je bezig bent met milieu- en energiebesparingen kun je toetsen of je in aanmerking komt voor een beschikking en dus recht hebt op een energie-investeringsaftrek (EIA) of een milieu-investeringsaftrek (MIA).

2. Correctie privé gebruik auto

Heb je als ondernemer een auto van de zaak? Normaal gesproken heb je recht op aftrek van de btw op de autokosten (o.a. brandstof/onderhoud). Bij privégebruik moet er een btw-correctie komen voor de afgetrokken btw in eerdere aangiften. Deze correctie wordt doorgaans in het laatste tijdvak van het jaar doorgevoerd. Wanneer je zowel zakelijk als privé veel kilometers rijdt, mag je een btw-correctie toepassen van 2,7% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) van de auto. Als je de btw niet af hebt kunnen trekken van de aanschafwaarde (marge auto) mag je de correctie verlagen naar 1,5%. Ook mag je dit verlaagde percentage gebruiken als er meer dan 4 jaar tussen het moment van aanschaffen en het moment van zakelijk ingebruikname zit.

3. Kosten langslopen

Zowel zakelijk als privé is de laatste periode van het jaar hét moment om allerlei zaken op een rijtje te zetten. Het is goed om je kosten eens onder de loep te nemen om zo te kijken of je ergens op kun besparen. Zijn de gemaakte zakelijke kosten allemaal nodig? Denk aan de noodzaak van een vaste telefoonlijn, lopende abonnementen (telefoon, internet, vakbladen) en verzekeringen. Ben je nog tevreden over je boekhouder en betaal je deze niet te veel?

Maar ook de privé kosten mogen niet ontbreken bij je terugblik. Wanneer je veel vanuit huis werkt kun je internet- en vaste telefoonkosten, mobiel abonnement en abonnementen op tijdschriften en kranten zakelijk aftrekken. Wel zo terecht als je deze ook zakelijk gebruikt!

4. Tarieven nalopen

Na het checken van je kosten is het goed om naar je tarieven te kijken. Passen deze nog bij je dienstverlening of product? Blijf je financieel gezond met je huidige tarieven? Het einde van het jaar is een mooi moment om dit te evalueren zodat je mogelijke wijzigingen in het nieuwe jaar door kunt voeren.

5. Vrije ruimte gebruiken over 2020

De Werkkostenregeling (WKR) is voor ondernemers met personeel altijd iets om rekening mee te houden. Zorg dat je de vrije ruimte van 1,2% volledig benut. Je kunt met deze regeling je werknemers een onbelaste vergoeding geven. Heb je nog ruimte over? Maak je personeel blij met een bonus of een tof personeelsfeest!

6. Meewerkende partner

Springt je partner af en toe bij voor het maken van offertes of het doen van de administratie, maar is diegene niet in loondienst? Je kunt dan kiezen voor een meewerkaftrek of partnerbeloning. Bij meewerkaftrek gaat het om een percentage van de winst dat afhankelijk is voor het aantal gewerkte uren. Deze optie heeft geen gevolgen voor het inkomen van je partner. Onder bepaalde voorwaarden kan het aantrekkelijk zijn om gebruik te maken van de arbeidsbeloning. Dit bedrag moet zakelijk acceptabel zijn en minimaal € 5.000,- per jaar voor een reëel uurloon. Bij de arbeidsbeloning wordt je partner wel belast.  Overigens moet je partner echt worden uitbetaald wat bij de meewerkaftrek niet nodig is.

Voor de B.V.'s

7. Inspelen op belastingverlagingen en aftrekbeperkingen

Er wijzigt nog meer vanaf januari 2021. Het tarief van de inkomstenbelasting voor schijf 1 gaat het komende jaar omlaag naar 37,10%. Daarbij daalt ook het Vpb-tarief voor de eerste € 200.000 van 16,5% naar 15%. Het is goed om met je boekhouder te bespreken op welk boekjaar de omzet en kosten betrekking hebben.

Voor de ZZP'er

8. Zelfstandigenaftrek omlaag

Wanneer je gebruik maakt van de zelfstandigenaftrek is het goed om rekening te houden dat deze wederom wordt verlaagd in 2021. Het tarief van de inkomstenbelasting voor schijf 1 gaat het komende jaar omlaag naar 37,10%.

9. Check op je oudedagsreserve

Als zzp’er kun je aanspraak maken op de oudedagsreserve, ofwel Fiscale Oudedagsreserve (FOR), om je winst te drukken. Heb je aan het begin van jaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt en voldoe je aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar? Dan mag je jaarlijks 9,44 % van je winst reserveren met een maximum van € 9.218,-  (2020). Over dit bedrag hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Het is goed om te vermelden dat je het beste van deze regeling gebruik kunt maken als je belasting betaalt in de hoogste schijf. De regeling wordt overigens wel verder uitgekleed wat inhoud dat het reserveringspercentage steeds lager wordt. Houdt er ook rekening mee dat je bij pensionering of stoppen met ondernemen zult moeten afrekenen bij de Belastingdienst over de opgebouwde FOR. Het is goed om een plan voor je oude dag te bedenken, zodat je het FOR-bedrag kunt omzetten naar een pensioenproduct.

10. Opruimen!

Het gebeurt vaker dan we denken. Je raakt bedolven onder alle oude administratie! Dit komt doordat je veel stukken volgens de wettelijke termijnen bewaart. Doe een check op je administratie en gooi de documenten weg waarvan de bewaartermijn van 7 jaar is verstreken.
In sommige gevallen is de bewaartermijn langer dan 7 jaar. Of dit voor jou van toepassing is kun je vinden op de website van de Belastingdienst.
Heerlijk om het nieuwe jaar opgeruimd van start te gaan!

Succes!


Meer lezen?

  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram