fbpx
10 eindejaarstips voor ondernemers > BV > Blogs > GoedOpOrde.nl
Btw bij zaken doen in het buitenland

10 eindejaarstips voor ondernemers

door Roy
categorie , ,

Het is alweer de laatste maand van het jaar en het eind van 2018 komt heel snel dichterbij. Als ondernemer ben je al druk bezig met de plannen voor het nieuwe jaar. Maar laten we stilstaan bij het goed afsluiten van dit jaar zodat je op Oudejaarsavond met een gerust hart kunt proosten op een succesvol 2019. Wij geven je hierbij 10 eindejaarstips. Proost!

  1. Belastingvoordeel door toepassen investeringsaftrek

Check of je bij het doen van investeringen aanspraak kunt maken op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Heb je investeringen gedaan maar zit je onder het minimum van € 2.301,- dan kun je overwegen om nog investeringen in bedrijfsmiddelen te doen. Denk aan laptops, printers, tablets waarvan het middel minstens één jaar mee gaat met een prijs van boven de € 450,-. Let op! Er zit een maximum aanschafwaarde aan de KIA van € 314.673,- exclusief btw.

Wanneer je bezig bent met milieu- en energiebesparingen kun je toetsen of je in aanmerking komt voor een beschikking en dus recht hebt op een energie-investeringsaftrek (EIA) of een milieu-investeringsaftrek (MIA).

  1. Inspelen op verhoging van de lage BTW

Vanaf 1 januari 2019 wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Zorg ervoor dat je zo goed mogelijk voorbereid het nieuwe jaar in gaat. Benieuwd waar je op moet letten? We hebben alle weetjes over deze btw-tariefswijziging voor je op een rij gezet.

  1. Correctie privé gebruik auto

Heb je als ondernemer een auto van de zaak? Normaal gesproken heb je recht op aftrek van de btw op de autokosten (o.a. brandstof/onderhoud). Bij privégebruik moet er een btw-correctie komen voor de afgetrokken btw in eerdere aangiften. Deze correctie wordt doorgaans in het laatste tijdvak van het jaar doorgevoerd. Wanneer je zowel zakelijk als privé veel kilometers rijdt, mag je een btw-correctie toepassen van 2,7% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) van de auto. Als je de btw niet af hebt kunnen trekken van de aanschafwaarde (marge auto) mag je de correctie verlagen naar 1,5%. Ook mag je dit verlaagde percentage gebruiken als er meer dan 4 jaar tussen het moment van aanschaffen en het moment van zakelijk ingebruikname zit.

  1. Kosten langslopen

Zowel zakelijk als privé is de laatste periode van het jaar hét moment om allerlei zaken op een rijtje te zetten. Het is goed om je kosten eens onder de loep te nemen om zo te kijken of je ergens op kun besparen. Zijn de gemaakte zakelijke kosten allemaal nodig? Denk aan de noodzaak van een vaste telefoonlijn, lopende abonnementen (telefoon, internet, vakbladen) en verzekeringen. Ben je nog tevreden over je boekhouder en betaal je deze niet te veel?

Maar ook de privé kosten mogen niet ontbreken bij je terugblik. Wanneer je veel vanuit huis werkt kun je internet- en vaste telefoonkosten, mobiel abonnement en abonnementen op tijdschriften en kranten zakelijk aftrekken. Wel zo terecht als je deze ook zakelijk gebruikt!

  1. Vrije ruimte gebruiken over 2018

De Werkkostenregeling (WKR) is voor ondernemers met personeel altijd iets om rekening mee te houden. Zorg dat je de vrije ruimte van 1,2% volledig benut. Je kunt met deze regeling je werknemers een onbelaste vergoeding geven. Heb je nog ruimte over? Maak je personeel blij met een bonus of een tof personeelsfeest!

  1. Meewerkende partner

Springt je partner af en toe bij voor het maken van offertes of het doen van de administratie, maar is diegene niet in loondienst? Je kunt dan kiezen voor een meewerkaftrek of partnerbeloning. Bij meewerkaftrek gaat het om een percentage van de winst dat afhankelijk is voor het aantal gewerkte uren. Deze optie heeft geen gevolgen voor het inkomen van je partner. Onder bepaalde voorwaarden kan het aantrekkelijk zijn om gebruik te maken van de arbeidsbeloning. Dit bedrag moet zakelijk acceptabel zijn en minimaal € 5.000,- per jaar voor een reëel uurloon. Bij de arbeidsbeloning wordt je partner wel belast.  Overigens moet je partner echt worden uitbetaald wat bij de meewerkaftrek niet nodig is.

Voor de B.V.’s

  1. Inspelen op belastingverlagingen en aftrekbeperkingen

Er wijzigt nog meer vanaf januari 2019. De tarieven van de inkomstenbelasting gaan de komende jaren omlaag. Dit betekent dat je de meeste aftrekposten vanaf volgend jaar tegen een lager tarief mag aftrekken. Daarbij daalt ook het Vpb-tarief voor de eerste € 200.000 van 20% naar 19%. Het is goed om met je boekhouder te bespreken op welk boekjaar de omzet en kosten betrekking hebben.

Voor de ZZP’er

  1. Laatste omzetbelasting 2018

Wanneer je ondernemer bent voor de omzetbelasting is het goed om na te gaan hoeveel btw je in 2018 af moet dragen. Is dit minder dan € 1.883,-? Dan heb je een kans dat je de kleine ondernemingsregeling (KOR) toe kunt passen. Je krijgt dan een belastingvermindering of hoeft helemaal geen omzetbelasting te betalen.

| Let op! De KOR gaan met ingang van 1 januari 2020 veranderen!

  1. Check op je oudedagsreserve

Als zzp’er kun je aanspraak maken op de oudedagsreserve, ofwel Fiscale Oudedagsreserve (FOR), om je winst te drukken. Ben je jonger dan 66 jaar en voldoe je aan het urencriterium van 1225 uur per jaar? Dan mag je jaarlijks 9,44 % van je winst reserveren met een maximum van € 8.775,-  (2018). Over dit bedrag hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Het is goed om te vermelden dat je het beste van deze regeling gebruik kunt maken als je belasting betaalt in de hoogste schijf. De regeling wordt overigens wel verder uitgekleed wat inhoud dat het reserveringspercentage steeds lager wordt. Houdt er ook rekening mee dat je bij pensionering of stoppen met ondernemen zult moeten afrekenen bij de Belastingdienst over de opgebouwde FOR. Het is goed om een plan voor je oude dag te bedenken, zodat je het FOR-bedrag kunt omzetten naar een pensioenproduct.

  1. Opruimen!

Het gebeurt vaker dan we denken. Je raakt bedolven onder alle oude administratie! Dit komt doordat je veel stukken volgens de wettelijke termijnen bewaart. Doe een check op je administratie en gooi de documenten weg waarvan de bewaartermijn van 7 jaar is verstreken.
In sommige gevallen is de bewaartermijn langer dan 7 jaar. Of dit voor jou van toepassing is kun je vinden op de website van de Belastingdienst.
Heerlijk om het nieuwe jaar opgeruimd van start te gaan!

Succes!


Geen zin in gesleept met mappen? De 9 voordelen van online boekhouden!

Iets te vieren met je klanten! Mag je de BTW van het etentje aftrekken?

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief om geen nieuws te missen 
over wat belangrijk is voor jou als ondernemer!
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Alphen aan den RijnDen HaagRotterdamUtrecht
Volg ons: 
phoneenvelope
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram