fbpx

Help, ik heb mijn btw-aangifte deadline gemist!

Door Dewi | 1 augustus 2020

Het loopt gaat elke dag door met je bedrijf en de dagen vliegen voorbij. In alle drukte ben je vergeten om je btw-aangifte te doen. Oeps! Wat zijn de gevolgen van het te laat indienen van je aangifte? En hoe kun je dit in de toekomst voorkomen?

Verplichting

Het doen van je btw-aangifte is een verplichting die je als ondernemer hebt richting de Belastingdienst. Niet de leukste klus en eentje die vaak uitgesteld wordt. Ook als je niets hoeft te betalen of terugkrijgt moet je toch je aangifte op tijd indienen. Waarom dat zo is lees je in deze blog.

Maak je gebruik van de nieuwe KOR (kleineondernemersregeling)? Dan hoef je geen btw-aangifte te doen.

Btw-aangifte te laat

Het is iets wat regelmatig wordt vergeten door ondernemers. De Belastingdienst hanteert daarom een coulancetermijn van 7 kalenderdagen na de aangifte deadline. Je ontvangt geen boete als je binnen die 7 dagen alsnog je aangifte indient. Wel krijg je een ‘verzuimmededeling’.

Dien je de btw-aangifte na de coulancetermijn van 7 dagen in? Dan ontvang je een boete van € 68,-.

Wel ingediend, maar niet op tijd betaald

Wanneer je aangifte doet rolt er een bedrag uit wat je aan de Belastingdienst moet betalen. In sommige gevallen krijg je iets terug. Moet je betalen? Het te betalen bedrag moet vóór de aangifte deadline op de rekening van de Belastingdienst staan. Doe je dit niet, dan is er sprake van ‘betaalverzuim’.

Er zijn vier situaties die voor kunnen komen welke we toelichten.

 1. Het aangiftebedrag heb je te laat overgemaakt, maar wel binnen de coulancetermijn van 7 dagen. Het is de eerste keer dat je te laat bent. Je krijgt geen boete, maar wel een ‘verzuimmelding’.
 2. Het aangiftebedrag heb je te laat overgemaakt, maar wel binnen de coulancetermijn van 7 dagen. Je hebt de vorige aangifte ook te laat overgemaakt. Nu krijg je wel een zogeheten betaalverzuimboete. Dit is 3% van het te betalen bedrag, met een minimum van € 50 euro en een maximum van € 5.514 euro.
 3. Het aangiftebedrag heb je te laat én na de coulancetermijn van 7 dagen overgemaakt. Je ontvang een betaalverzuimboete van 3% van het te betalen bedrag, met een minimum van € 50 euro en een maximum van € 5.514 euro.
 4. Het aangiftebedrag is gedeeltelijk overgemaakt binnen de coulancetermijn en deels buiten de coulancetermijn overgemaakt. Je krijgt een betaalverzuimboete van 3% over het totale te betalen bedrag, met een minimum van € 50 euro en een maximum van € 5.514 euro. Dus niet alleen over het bedrag wat je na de coulancetermijn hebt overgemaakt.

Helemaal geen aangifte indienen

Als je helemaal geen aangifte indient gelden dezelfde boetes als bij het te laat indienen. Ook loop je het risico om strafrechtelijk te worden vervolgd. Daarbij gaat de Belastingdienst een schatting maken van het te betalen bedrag en legt op basis hiervan een ‘ambtshalve aanslag’ op. Als achteraf blijkt dat de schatting te laag was, kan de Belastingdienst een navorderingsaanslag opleggen. Doe je expres geen aangifte? Of vul je met opzet verkeerde of onvolledige zaken in? Dan loop je het risico op een ‘vergrijpboete’ en kan hoog oplopen.

Tips om boetes te voorkomen

Je krijgt vanuit de Belastingdienst vrijwel nooit uitstel van de verplichting om je btw-aangifte te doen. Alleen bij ernstige calamiteiten maak je kans om uitstel te krijgen. Wat kan je dan wel doen?

 • Laat nooit blauwe enveloppen ongeopend liggen!
 • Download de app Btw-Alert van de Belastingdienst en stel herinneringen in je agenda voor alle aangifte deadlines voor het hele jaar in je agenda.
 • Doe altijd aangifte! Ook als je geen omzet is geweest.
 • Zoek een betrouwbaar administratie- of accountantskantoor zodat deze je herinnert aan de fiscale verplichtingen en deadlines.

Hulp nodig?

Merk je dat je moeite hebt met je administratie en btw-aangifte? Neem dan een goede boekhouder of accountant in de arm. Die kan je dan ook gelijk helpen met andere aangiftes. Dit bespaart een hoop stress, fouten en mogelijke boetes.

Wil je weten hoe wij jou hierin kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op!


Meer lezen?

  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram