fbpx

KOR: wat gaat er wijzigen?

Door Roy | 12 december 2018

De kleineondernemersregeling (KOR) gaat per 2020 veranderen. Op dit moment kan deze regeling worden toegepast indien je in één jaar minder dan € 1.883,- aan btw moet betalen. Je hebt door het toepassen van de KOR dan de mogelijkheid om minder of zelfs helemaal geen btw te hoeven betalen. In de nieuwe regeling gaat het niet meer om de btw, maar juist om de hoogte van de omzet van de onderneming.

De verandering

Wanneer je als ondernemer maximaal € 20.000,- omzet genereert in Nederland, kun je vanaf 1 januari 2020 kiezen voor een volledige vrijstelling van de omzetbelasting. Concreet mag je dan ook geen btw meer in rekening brengen aan de afnemers en dus ook niet meer vermelden op de facturen. Het voordeel hiervan is dat je geen btw-aangiften meer hoeft te doen en wordt vrijgesteld van de bijbehorende administratieve verplichtingen. Dat klinkt goed!

Heeft dit dan ook nadelen? Jazeker. Je kunt de btw van inkoopfacturen in dit geval niet aftrekken als voorbelasting. Deze regeling geldt voor de in Nederland verrichte diensten en levering van goederen. Daarnaast kun je je ook afvragen hoe jouw klanten tegen je onderneming aankijken als je geen btw meer mag rekenen en dus een omzet van minder dan € 20.000,- hebt. Vinden ze je dan niet te klein? Word je nog wel als serieuze speler in je markt gezien? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen bij het eventueel toepassen van de KOR.

Voor wie is dit van toepassing?

Zoals eerder gezegd geldt de wijziging in de KOR voor iedere ondernemer bij het behalen van een maximale omzet van € 20.000,- door verrichte diensten en goederenleveringen in Nederland. Deze regeling gaat ook gelden voor andere rechtsvormen dan de eenmanszaak, zoals stichtingen, verenigingen en BV’s.

Heb je vragen over wat de wijziging van de KOR? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!


Meer lezen?

  Alle blogs
  Ondernemingsweg 2C
  2404 HN 
  Alphen aan den Rijn

  Onze kantoren

  Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
  Chat openen
  Welkom!
  Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram