KOR: wat gaat er wijzigen? > Geen categorie > Actueel > Goed Op Orde

KOR: wat gaat er wijzigen?

door Roy
categorie

De kleineondernemersregeling (KOR) gaat per 2020 veranderen. Op dit moment kan deze regeling worden toegepast indien je in één jaar minder dan € 1.883,- aan btw moet betalen. Je hebt door het toepassen van de KOR dan de mogelijkheid om minder of zelfs helemaal geen btw te hoeven betalen. In de nieuwe regeling gaat het niet meer om de btw, maar juist om de hoogte van de omzet van de onderneming.

De verandering

Wanneer je als ondernemer maximaal € 20.000,- omzet genereert in Nederland, kun je vanaf 1 januari 2020 kiezen voor een volledige vrijstelling van de omzetbelasting. Concreet mag je dan ook geen btw meer in rekening brengen aan de afnemers en dus ook niet meer vermelden op de facturen. Het voordeel hiervan is dat je geen btw-aangiften meer hoeft te doen en wordt vrijgesteld van de bijbehorende administratieve verplichtingen. Dat klinkt goed!

Heeft dit dan ook nadelen? Jazeker. Je kunt de btw van inkoopfacturen in dit geval niet aftrekken als voorbelasting. Deze regeling geldt voor de in Nederland verrichte diensten en levering van goederen. Daarnaast kun je je ook afvragen hoe jouw klanten tegen je onderneming aankijken als je geen btw meer mag rekenen en dus een omzet van minder dan € 20.000,- hebt. Vinden ze je dan niet te klein? Word je nog wel als serieuze speler in je markt gezien? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen bij het eventueel toepassen van de KOR.

Voor wie is dit van toepassing?

Zoals eerder gezegd geldt de wijziging in de KOR voor iedere ondernemer bij het behalen van een maximale omzet van € 20.000,- door verrichte diensten en goederenleveringen in Nederland. Deze regeling gaat ook gelden voor andere rechtsvormen dan de eenmanszaak, zoals stichtingen, verenigingen en BV’s.

Let op!

De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Afhankelijk van een goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer kan de ingangsdatum veranderen. Het streven is wel om de KOR per 1 januari 2020 in zijn nieuwe vorm toe te gaan passen.

 


Lage btw-tarief wijzigt van 6% naar 9% - Hoe voorbereid ben jij?

Zorg met deze 10 tips dat jij klaar bent voor 2019!

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief om geen nieuws te missen over wat belangrijk is voor jou als ondernemer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

0172-760924
info@goedoporde.nl
Btw-nummer: NL855576716B01
KvK: 64231097
Maak nu een afspraak
Baronie 54
2404 XG 
Alphen aan den Rijn

Onze vestigingen

Alphen aan den RijnUtrechtDen Haag
Volg ons: 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram