fbpx
Btw-aangifte doen zonder omzet? > BTW > Blogs > GoedOpOrde.nl
Btw bij zaken doen in het buitenland

Btw-aangifte doen zonder omzet?

door Dewi
categorie

Je bent vol enthousiasme gestart als ondernemer. Alles staat misschien nog in de kinderschoenen, je bent druk bezig om klanten aan je te binden en de eerste opdrachten lopen binnen. En ineens is daar de deadline voor het doen van je eerste btw-aangifte. Help!

Btw-aangifte?

Als ondernemer moet je belasting betalen over de omzet van je bedrijf en die noemen we belasting toegevoegde waarde, ofwel btw. Of je btw af moet dragen hangt ervan af of je ondernemer bent voor de btw. Dit ligt ook aan de activiteiten van je onderneming. Als je btw-plichtig bent moet je periodiek je btw-aangifte doen. De meeste ondernemers doen dit per kwartaal. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder. Bij twijfel of je btw-plichtig bent kun je altijd een check doen bij de Belastingdienst.

Maar ik heb geen omzet gedraaid!

Het kan zo zijn dat je slechts een kleine omzet draait of (nog) geen omzet hebt gedraaid. Je moet dan alsnog je btw-aangifte doen! Anders krijg je van de fiscus een naheffingsaanslag over een geschat bedrag aan omzet én riskeer je een boete. En daar zit je als (beginnende) ondernemer niet op te wachten!

Waarom toch de aangifte invullen als je geen omzet hebt gedraaid en ook geen btw hebt ontvangen? De kans is groot dat je wel kosten hebt gemaakt voor je onderneming waarover je btw hebt betaald. Je kunt de betaalde btw weer terugvragen (btw-aftrek). Dit is de zogeheten voorbelasting.

Weinig btw?

Denk je dat je minder dan € 1.883, - aan btw moet betalen? Dan kom je misschien in aanmerking voor belastingvermindering door toepassing van de kleineondernemersaftrek (KOR). Zit je onder het bedrag van € 1.345, - aan te betalen btw? Dan hoef je helemaal geen btw te betalen. Wanneer je verwacht hier de komende jaren niet boven te komen, kun je ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvragen.

Nadeel van een ontheffing voor administratieve verplichtingen is wel dat je geen btw meer mag factureren en daarvoor ook geen gebruik kunt maken van de voorbelasting. Goed om te bedenken hoe (potentiële) klanten reageren als je geen btw op de facturen mag zetten.

De KOR geldt alleen voor eenmanszaken, een VOF of een maatschap en gaan veranderen vanaf 2020.

Let op! De KOR gaat veranderen per 2020. Wat er verandert lees je in onze andere blog!


Interessant? Check ook onze andere blogs!


Blijf op de hoogte!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief om geen nieuws te missen 
over wat belangrijk is voor jou als ondernemer!
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze vestigingen

Alphen aan den RijnUtrechtDen Haag
Volg ons: 
phoneenvelope
Open chat
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram