fbpx

Auto zakelijk of privé aanschaffen tijdens de Coronacrisis?

Door Dewi | 12 april 2021

Door de komst van Corona hebben veel ondernemers de afgelopen maanden vooral vanuit huis gewerkt. De verwachting is dat er ook in de toekomst minder op locatie bij klanten zal worden gewerkt. Als gevolg hiervan zullen er minder zakelijke kilometers worden afgelegd. Overweeg je een nieuwe auto te kopen, maar twijfel je of je dit zakelijk of privé gaat doen in deze tijd? Lees dan verder!

De auto op de zaak zetten of liever privé houden? Het is een onderwerp waar veel ondernemers mee worstelen. Zeker nu het reizen voor werk drastisch is veranderd, is het verstandig om goed te kijken welke keuze voor jou het beste is.

Kilometers schatten

Om te beginnen is het belangrijk om vooraf in te schatten hoeveel zakelijke kilometers je per jaar verwacht te gaan rijden. Kijk daarbij ook hoe dit in verhouding staat met het aantal privé kilometers die je gemiddeld maakt.

Hulp nodig bij het maken van de berekening?

Zakelijk of privé?

Je hebt inzichtelijk gemaakt wat je geschatte kilometers zijn voor zakelijke en privé ritten. Top! De keuze hoe je de auto het beste aan kunt schaffen hangt af van de verhouding tussen die twee soorten kilometers.

Ga je minder dan 10% zakelijk rijden? Dan moet de auto privé worden aangeschaft. Ben je van plan om de auto voor meer dan 90% zakelijk te gaan gebruiken? Dan ben je verplicht om de auto op naam van de zaak te zetten. Kom jij op een percentage tussen de 10% en 90% uit voor zakelijk gebruik? Dan kun je kiezen of je de auto zakelijk of privé gaat rijden.

Minder dan 10%Verplicht privé
Meer dan 90%Verplicht zakelijk
Tussen 10% en 90%Keuze privé of zakelijk
Auto zakelijk of privé aanschaffen?
Terugkomen op je keuze

Als je hebt gekozen om de auto zakelijk aan te schaffen, kun je niet zomaar besluiten om deze naar privé over te zetten. Hiervoor zijn bijzondere omstandigheden nodig, zoals een aantoonbare wijziging dat je minder dan 10% zakelijk rijdt of bij de aanschaf van een andere auto. Denk dus goed na wat voor jou het voordeligst is!

Voor DGA´s is bovenstaande trouwens niet van toepassing. Je kunt de auto dan wél vanuit de BV overnemen in privé als werknemer.

Alle blogs
Ondernemingsweg 2C
2404 HN 
Alphen aan den Rijn

Onze kantoren

Administratiekantoren GoedOpOrde.nlFranchise kantoor starten?
Chat openen
Welkom!
Kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje en een van onze medewerkers helpt je graag verder.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram